Kabinet: alle stemlokalen in 2019 toegankelijk voor gehandicapten

Ook moeten alle bus- en tramhaltes en treinstations in 2030 toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Foto Evert-Jan Daniels/ANP

Het kabinet wil dat alle stemlokalen per januari 2019 toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Het voornemen valt binnen een breder plan dat donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ook moeten alle bus- en tramhaltes en treinstations in 2030 toegankelijk zijn voor gehandicapten.

Daarnaast steunt het kabinet plannen van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, die met tienduizenden ondernemers ervoor gaan zorgen dat hun bedrijf of website toegankelijker wordt. Verder zullen Nederlandse gemeenten zich gezamenlijk hard maken om het VN-verdrag Handicap te implementeren. Het kabinet maakt drie miljoen euro vrij voor de plannen van het bedrijfsleven en de gemeenten.

Lees ook deze NRC-reportage over het speciaal onderwijs: Een school mag niemand uitsluiten

Nederland ondertekende in 2016 het VN-verdrag Handicap, maar het College voor de Rechten van de Mens concludeerde in december 2017 dat er nog niet genoeg gedaan wordt voor gehandicapten.

‘Concrete plannen, maar meer te behalen in onderwijs’

Directeur llya Soffer van belangenorganisatie Ieder(in) is blij dat het VN-verdrag nu met concrete stappen wordt nagevolgd, maar stelt dat onder meer in de woningbouw en het onderwijs nog veel te behalen is. Het kabinet wil zorgen een richtlijn voor toegankelijk bouwen en verbouwen, en voor “dialoog met koepels, scholen, docenten, leerlingen en hun ouders over inclusiever onderwijs”. Goede voornemens, stelt Soffer, maar “nog lang niet concreet genoeg”.

Ook maakt Soffer zich zorgen om de zorg en ondersteuning van gehandicapten in Nederland. Dat is “een absolute voorwaarde voor mensen met een beperking om mee te kunnen draaien in de samenleving”, en schiet momenteel volgens Soffer nog tekort.

In Nederland wonen ruim twee miljoen mensen met een beperking. Daaronder vallen onder meer slechtziendheid, blindheid of doofheid, maar ook lichamelijke of verstandelijke beperkingen.