Docenten geschorst om fouten bij corrigeren examens

Twee leraren op het IJburg College in Amsterdam hadden wel erg vaak foute antwoorden goed gerekend.

Het gaat om havo-leraren Nederlands en Engels.
Het gaat om havo-leraren Nederlands en Engels. Foto Niels Wenstedt/ANP

Het IJburg College in Amsterdam heeft twee docenten geschorst die fouten hadden gemaakt bij het corrigeren van de havo-examens Nederlands en Engels. Dat bevestigt rector Richard Troost na berichtgeving van AT5. Het duo had een tijdelijk contract op de school en bij beiden wordt dat na 1 augustus niet verlengd.

Toen het IJburg College zoals gebruikelijk de door de docenten gecontroleerde examens doorstuurde naar een tweede corrector kwam aan het licht dat het duo wel erg vaak foute antwoorden van leerlingen goed had gerekend.

Fraude

Het IJburg College heeft de examens opnieuw nagekeken en constateerde hetzelfde. Troost: “Dat werkte in het voordeel van leerlingen. En dus ook in het voordeel van de docenten zelf. Dat kan niet.” Troost zegt geen signalen te hebben dat de nalatigheid van het duo met elkaar te maken heeft.

Fraude wil de bestuurder het ook niet noemen. De geschorste leraren gaven volgens hem drukte en oververmoeidheid als oorzaken van de fouten in hun nakijkwerk. “Daardoor hebben ze naar eigen zeggen niet goed opgelet. Dat kan zo zijn, maar de examens zitten net in een periode waar je dat wel moet doen,” besluit Troost.

Discussie over normering van de eindexamens zal er altijd zijn, zei de voorzitter van het College voor Toetsen en Examens dinsdag tegen NRC: ‘Examen doen kan vroeger én vaker per jaar’.