Brieven

Brieven 14/6/2018

Stedelijk Museum

Cultuursnobs

Ik las met interesse het artikel Stedelijk is band met stad verloren (11/6). Ik was toevallig laatst in het Stedelijk Museum. Wat een rotzooi! Het is natuurlijk allang niet meer modern. Het is al een eeuw lang steeds dezelfde verrassing, waarbij flauwekul als kunst wordt geëtaleerd.

Bijna niemand met een beetje opleiding durft dat te zeggen. De vele grappige kunstcartoons in de kranten spreken echter boekdelen.

Noem mij maar een onwetende cultuurbarbaar. Ik heb niets met de après la lettre avant-garde cultuursnobs en de ‘interessantdoeners’ die er omheen hangen. Ik heb twee universitaire studies afgerond, (geen van beide kunstgeschiedenis overigens). toch begrijp ik nog steeds niets van de rommel die ik mocht aanschouwen.

Misschien is het mijn eenvoudige Amsterdamse achtergrond. Volgende keer gewoon weer naar het Rijks...

Trump en Kim

Historisch feit

Het is betreurenswaardig dat er zoveel kritiek wordt geleverd op de vredelievende intentieverklaring na het overleg in Singapore van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (Wel een handdruk, geen doorbraak, 12/6). Het zal de geschiedenisboeken in gaan als een belangrijk historisch feit. Ook al zal de realisering van de intenties moeizaam zijn, de duidelijke oorlogsdreiging van het recente verleden is weggenomen. Dat is een klein wonder en dat moeten we niet verbloemen.

Burgerschap

Protestbewegingen

Universitair docent Wim de Jong (Kweek op school niet alleen maar brave burgers, 12/6) verdient lof en steun. In het burgerschapsonderwijs moet meer aandacht komen voor protestbewegingen en opstanden tegen dictatoriale of anderszins vrijheidsbeperkende regimes of regeringen, bij voorkeur geïnitieerd of geleid door aansprekende individuen, zoals Maarten Luther, Nelson Mandela, Aletta Jacobs en Mina Kruseman. Dan zouden meer jongeren – zelf immers dikwijls ook in de ‘protestleeftijd’ – in dat onderwijs geïnteresseerd kunnen raken.


oud-hoogleraar ontwikkelingspsychologie

Japanse duizendknoop

Vertrap en kwets hem

Nog even over de verschrikkelijke woekeraar de Japanse duizendknoop (De duizendknoopbrigade ploetert voort, 1/6). Mocht iemand op het idee komen: niet wieden of uittrekken, want onder de grond groeit hij even hard door. Beschadig hem, vertrap hem, kwets hem. De plant wordt zwak, en zal al zijn kracht nodig hebben om de schade te herstellen. En belangrijker, er komen ziekten in. Zo gaat hij aan zichzelf ten gronde. Dus overloop hem, gebruik hem als voetveeg. Alleen niet uittrekken!