Achterstand loopt op

Profielen van ruim 21.000 criminelen ontbreken in dna-databank

De genetische profielen van meer dan 21.000 veroordeelde criminelen ontbreken in de landelijke dna-databank. Dat heeft tv-programma Nieuwsuur woensdag gemeld. Het gaat om profielen die volgens de wet in de databank moeten zijn opgenomen. Extra problematisch is dat het ontbreken van dna-profielen al langer bekend is, maar hun aantal sinds 2016 is verdubbeld. Toen werd de achterstand aangekaart in de Tweede Kamer, waarna het ministerie van Justitie beterschap beloofde. Veroordeelde misdadigers krijgen vaak pas een oproep om dna af te staan als zij weer thuis zitten. Een groot deel van hen meldt zich hier niet voor. Het is dan aan de politie om die criminelen op te sporen. Dat is vaak lastig, omdat veel van hen uit zicht verdwijnen. Het ministerie bevestigt dat „uit interne cijfers blijkt [...] dat nu sprake is van een stijging”. Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen zegt tegenover Nieuwsuur dat „een paar honderd zaken” meer hadden kunnen worden opgelost als de genetische databank - nu 200.000 dna-profielen – compleet was geweest. Zonder wijziging zal de achterstand volgens hem blijven oplopen. (NRC)