WK voetbal 2026 in Noord-Amerika

Canada, Mexico en de Verenigde Staten mogen het wereldkampioenschap voetbal in 2026 organiseren.

FIFA-president Gianni Infantino spreekt het FIFA-congres toe in Moskou.
FIFA-president Gianni Infantino spreekt het FIFA-congres toe in Moskou. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Het wereldkampioenschap voetbal in 2026 wordt in Noord-Amerika gehouden. Het gezamenlijke bid van Canada, Mexico en de Verenigde Staten kreeg woensdagmiddag op het FIFA-congres voorafgaand aan het WK voetbal in Rusland 134 van de 200 uitgebrachte stemmen. Het concurrerende bid was van Marokko en kreeg 65 stemmen. Het is de vijfde keer dat Marokko een WK-bid verliest.

Het was voor het eerst dat de toekenning van het wereldkampioenschap verliep via een openbare, elektronische verkiezing onder de vertegenwoordigers van de nationale voetbalbonden. De procedure werd aangepast na schandalen rond de toewijzing van het WK: eerder stemden alleen de circa twintig leden van het FIFA-bestuur in een besloten stemming. Nu hadden alle 210 vertegenwoordigers van de nationale bonden een stem – met uitzondering van de zeven vertegenwoordigers van de vier landen met een bid. Drie landen brachten geen stem uit.

Met de nieuwe procedure hoopt FIFA de verdenkingen van corruptie rond de toewijzing van het wereldkampioenschap weg te nemen. Zo zou Qatar het organiseren van het WK in 2022 niet eerlijk gewonnen hebben, hoewel sluitend juridisch bewijs daarvoor ontbreekt.

Lees ook: Amerika begint een serieus voetballand te worden.

Technische details

Vertegenwoordigers van de twee bids kregen voorafgaand aan de stemming nog vijftien minuten de tijd voor een laatste presentatie. Ook legden FIFA-functionarissen de technische details nog eens uit aan de FIFA-leden: hoeveel stadions heeft het bid beschikbaar; hoeveel geld wordt er opgehaald en hoe goed is de infrastructuur van het bid?

In die technische details kwam het gecombineerde Noord-Amerikaanse bid duidelijk als winnaar uit de bus: de infrastructuur was beter dan die van Marokko en de verwachte omzet die het wereldkampioenschap zou genereren was in Noord-Amerika ruim het dubbele van die van Marokko: 11 miljard tegen 5 miljard dollar.

Nederland steunde desondanks het Marokkaanse bid. De Nederlandse voetbalbond KNVB voelde zich “verbonden met Afrika en Marokko”, aldus voorzitter Michael van Praag. De KNVB erkende dat het Noord-Amerikaanse bid betere papieren had, maar koos volgens secretaris-generaal Gijs de Jong voor Marokko vanwege loyaliteit aan “een belangrijk deel van onze Nederlandse samenleving, namelijk aan de in Marokko wortelende gemeenschap”.

Lees ook: Marokkanen zijn nu heel trots op hun voetballers.

De afgevaardigden hadden drie keuzes: het Marokkaanse bid, het gecombineerde Noord-Amerikaanse bid of geen van beide. Als die laatste keuze de meerderheid van de stemmen had gekregen, konden andere landen weer meedingen in een tweede ronde. Die optie kreeg woensdagmiddag in Moskou één stem van Iran.

In 2026 doen voor het eerst 48 landenteams mee aan de strijd om de wereldtitel. Tot die tijd is het aantal deelnemende landen beperkt tot 32.