Brieven

Waarom mogen EU-landen aan seksuele apartheid doen?

Foto iStock

Roemenië moet van het Europese Hof van Justitie een in een ander land gesloten homohuwelijk van een Roemeen erkennen (Hof van Justitie: Alle EU-lidstaten moeten rechten homo’s erkennen, 6/6). Men haalt dat binnen als ‘een grote overwinning’, maar ik vind dit slechts reparatie. Ik vind het ook gek dat Roemenië niet gedwongen is het homohuwelijk in te voeren. Wie of wat is er geschaad als twee mannen huwen? Het land ontzegt minderheidsgroepen burgerrechten, net zoals indertijd in Zuid-Afrika zwarten bepaalde burgerrechten niet hadden. Raar dus dat landen binnen de EU nog de vrijheid hebben apartheidspolitiek te bedrijven. Dat zou met andere minderheidsgroepen nooit worden getolereerd. Ik stel vast dat hetero’s nog steeds de ernst niet inzien van homofobie. Wel van racisme en antisemitisme bijvoorbeeld, want dáár wordt niets getolereerd. Is het Joden verboden met niet-Joden te trouwen? Nee, natuurlijk niet. Of zwarten met blanken? Net zomin. Maar met homo’s mag men nog van alles doen. En toekomstige EU-landen? Hebben die nog steeds het recht van seksuele apartheid? Het zal me benieuwen. Want ik ben het zat elk landje een voor een te moeten veroveren op homofoben. Homorechten zijn mensenrechten. Waarom mogen die dan geschonden worden in bepaalde EU-landen?