Recensie

Recensie Muziek

Spannende Benevolo voorkomt bombast

Orazio Benevolo componeerde halverwege de zeventiende eeuw motetten en missen op grandioze schaal. Gelukkig werd zijn hang naar harder en groter geschraagd door een scherp muzikaal vernuft, zo blijkt uit een cd die Le Concert Spirituel gewijd heeft aan Benevolo’s Missa si Deus pro nobis. Benevolo was een meester van de meerkorigheid die indertijd in zwang was. Deze zestienstemmige mis vraagt om acht koren van elk vijf tot tien zangers en instrumentalisten. Het gevaar: ondoorzichtige bombast. Maar Benevolo zorgt continu voor spanning en verrassing en herstelt na een daverend tutti de balans met ragfijne polyfonie. Het zwaartepunt ligt bij het Credo, dat halverwege een roekeloze harmonische wending kent en eindigt met een pompende loop. Dirigent Hervé Niquet heeft de mis slim doorspekt met adempauzestukjes van Monteverdi, Palestrina en Frescobaldi en gregoriaanse gezangen: schitterend.