Spanje ontslaat bondscoach vlak voor WK

De Spaanse bond is boos dat Lopetegui vlak voor het WK bij Real Madrid en daar tot op het laatste moment over heeft gezwegen.

Julen Lopetegui
Julen Lopetegui Foto Miguel Morenatti / AP

De bondscoach van het Spaanse elftal Julen Lopetegui is twee dagen voor de eerste groepswedstrijd tegen Portugal op het WK voetbal in Rusland ontslagen. Dat heeft de Spaanse voetbalbond RFEF besloten. Reservecoach Fernando Hierro, tevens technisch directeur van de voetbalbond, neemt de plaats van Lopetegui tijdens het WK in.

De 50-jarige Hierro – bijnaam ‘De Maarschalk’ – was eind jaren tachtig en in de jaren negentig verdediger bij Real Madrid. Hij speelde meer dan zeshonderd wedstrijden voor de club en 89 wedstrijden voor het Spaanse nationale elftal.

Dinsdag werd bekend dat de 51-jarige Lopetegui na het WK trainer wordt van Real Madrid. De keuze voor de Madrileense club ligt gevoelig bij de spelers van de nationale ploeg en bij de Spaanse fans en leidde daardoor tot veel commotie. De voormalige doelman Lopetegui verlengde onlangs nog zijn contract bij het Spaanse elftal tot 2020. Door nu te tekenen bij Real Madrid voldoet hij niet aan zijn verplichtingen.

Niet ingelicht

De Spaanse voetbalbond werd pas vijf minuten voordat het nieuws over de overstap bekend werd op de hoogte gebracht van de deal, aldus bondsvoorzitter Luis Rubiales op een persconferentie in Krasnodar. Volgens de bond is dit geen manier van werken. “Dit is een buitengewoon complexe situatie, maar de spelers en de nieuwe trainersstaf zullen alles op alles zetten om het team ver te brengen”, aldus de bondsvoorzitter.

“Het gaat hier om een team van alle Spanjaarden. Je kunt zaken niet op deze manier aanpakken, twee, drie dagen voor het wereldkampioenschap. We zijn gedwongen deze keuze te maken. […] Uiteindelijk zal dit ons sterker maken. Nee, ik voel me niet verraden door Julen. Ik bewonder en respecteer hem. Ik zie hem als een toptrainer, het was dan ook erg moeilijk om deze beslissing te nemen.”

Lees ook: Waarom Spanje nu niet tegen Oranje wil spelen

Moraal

De vorige trainer van Real Madrid, Zinédine Zidane, stapte eind vorige maand plotseling op, na tweeënhalf jaar met daarin drie eindzeges in de Champions League. Kort daarna trad Lopetegui in onderhandeling met Real, maar dat was tot dinsdag niet bekend.

Lopetegui volgde na het EK van 2016 Vincente del Bosque op als bondscoach van het Spaanse elftal. In de kwalificatie voor het WK in Rusland bleef de ploeg onder zijn leiding ongeslagen.

Spanje, winnaar van het WK in 2010 en de EK’s van 2008 en 2012, wordt gezien als een van de favorieten bij het komende wereldkampioenschap. Maar het ontslag van de bondscoach zal voor de nodige opschudding binnen de ploeg zorgen en kan mogelijk nadelig zijn voor het moreel in het elftal.