Schip kustwacht met 937 migranten mag wel aanmeren in Italië

Aan boord van het schip dat aanmeerde in het Siciliaanse Catania waren volgens Artsen Zonder Grenzen twee doden en meer dan honderd kinderen.

Het schip van de Italiaanse kustwacht meert aan in Sicilië.
Het schip van de Italiaanse kustwacht meert aan in Sicilië. Foto Artsen Zonder Grenzen / AFP

Woensdag heeft Rome een schip van de Italiaanse kustwacht met aan boord 937 vluchtelingen laten aanmeren in de haven van Catania, op Sicilië, meldt persbureau Reuters. Dat is opmerkelijk omdat Italië een paar dagen geleden nog alle havens sloot voor De Aquarius, met 649 migranten aan boord.

Aan boord van het schip dat woensdag aanmeerde in Catania waren volgens Artsen Zonder Grenzen twee doden. Ook waren er meer dan tweehonderd kinderen aan boord van het schip.

Belangrijk verschil met de Aquarius is dat dit schip van de Italiaanse kustwacht is en migranten in nood heeft opgepikt in Italiaans vaarwater, terwijl de Aquarius een schip is van hulporganisaties dat migranten heeft opgepikt voor de kust van Libië.

Italië zegt de havens dicht te houden voor schepen van hulporganisaties. Dat betekent niet dat de nieuwe populistische Italiaanse regering helemaal geen vluchtelingen zal helpen. Dat kan ook niet want de kustwacht is verplicht om migranten die in Italiaanse wateren varen te helpen.

Lees ook: Bootmigranten Aquarius met Italiaanse boten naar Valencia

Valencia

De Aquarius, een schip van de non-gouvernementele organisatie SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen, pikte de afgelopen weken migranten in nood op voor de kust van Libië. Zowel Malta als Italië weigerde vervolgens het schip, met aan boord meer dan zeshonderd mensen onder wie honderd kinderen en meerdere zwangere vrouwen, aan te laten meren.

Er ontstond veel ophef nadat verschillende hulporganisaties aan bel trokken. De weigering door Italië kwam de regering van het land op veel kritiek te staan. Later bood de burgemeester van Valencia aan om de migranten op te vangen. Inmiddels zijn drie boten van de kustwacht van Italië met de migranten onderweg naar de haven van die de Spaanse kuststad.

Twitter avatar MSF_Sea MSF Sea UPDATE: The #Aquarius is currently south of Sicily & we expect to enter the Sicilian channel this evening. Our ETA to #Valencia #Spain is Saturday evening - depending on weather conditions which are expected to worsen tonight with waves up to 4m & winds up to 35 knots. https://t.co/X027hulGP1
Twitter avatar MSF_Sea MSF Sea UPDATE: Transfer to Italian coastguard and navy vessels now complete. 51 women, 45 men and 10 children left onboard #Aquarius. While this brings an end to the ordeal of 629 rescued people rescued at sea, it should not set a precedent for future disembarkations in #Mediterranean. https://t.co/dWYmvvQHTq

Spanningen Parijs-Rome

De Franse president Emmanuel Macron reageerde dinsdag geërgerd op het besluit van de Italiaanse regering om De Aquarius niet toe te laten. Volgens de president zou Italië verplicht zijn om de migranten op te vangen. “Er valt een zekere mate van cynisme en onverantwoordelijkheid te bespeuren in het gedrag van de Italiaanse regering met betrekking tot deze dramatische humanitaire situatie”, aldus Macron.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte reageerde op zijn beurt weer boos op Frankrijk en riep woensdagochtend zelf de Franse ambassadeur op het matje. “Italië kan geen hypocriete lessen accepteren van landen die altijd de andere kant op hebben gekeken als het gaat om immigratie”, aldus Conte.