‘Rust herstellen’

Burgemeester Delft sluit twee winkels na derde geweldsincident in korte tijd

De burgemeester van Delft heeft twee winkels in de historische binnenstad voor maximaal twee weken gesloten nadat de panden dinsdagochtend vroeg waren beschoten. Met de sluiting wil burgemeester Marja van Bijsterveldt (CDA) de „rust herstellen” en politie en justitie „inzicht” geven in de situatie. „Dat veel Delftse inwoners bezorgd zijn, begrijp ik heel goed. Ik deel hun boosheid en hun bezorgdheid. De daders hebben niet alleen andermans eigendom aangetast, ze hebben ook inbreuk gepleegd op het gevoel van veiligheid van alle Delftenaren”, verklaarde de burgemeester.

De binnenstad van Delft werd deze week voor de derde keer in vijf weken opgeschrikt door geweld. Begin mei werden een coffeeshop en een zonnestudio in de Peperstraat beschoten. Half mei ontplofte enkele straten verderop een handgranaat, voor een coffeeshop van dezelfde uitbater. Daarbij raakte een voorbijganger lichtgewond. Deze week werden een sieradenwinkel en een horecazaak beschoten, van eigenaren die enkele maanden geleden van pand hadden geruild.

„Ik begrijp er niets van, ik heb met niemand onenigheid”, zegt Bianca Dries, eigenaar van de beschoten winkel Sisters, in sieraden en accessoires, aan de Molslaan. Zes kogels hebben ramen en deur doorboord, gaten in tassen en sieraden geslagen en zijn ruim tien meter tegen de achterwand, tussen de kaarsen, ingeslagen. „We zijn erg geschrokken. Wie kan het op ons gemunt hebben?” Dries heeft al twintig jaar een gelijknamige winkel in Naaldwijk. Die aan de Molslaan opende ze onlangs. Haar eerdere winkel, aan de Beestenmarkt, is dinsdag ook beschoten.

Winkeliers, omwonenden en passanten speculeren er lustig op los, betuigen hun medeleven met de eigenaren en zeggen te vermoeden dat het om gerichte actie gaat. Zeker is dat allerminst; politie en justitie hebben nog geen zicht op daders. Wel nemen ze de zaak „hoog op”, aldus een verklaring: „Dit soort intimiderend en ondermijnend gedrag is onacceptabel.”

Een verband met de eerdere schietincidenten is onduidelijk. De zaken worden apart onderzocht. Mochten er dwarsverbanden zijn, dan zullen die „snel worden opgemerkt”. Politie-woordvoerder Dick Goijert: „Het onderzoek is in volle gang. We zijn op zoek naar getuigen en camerabeelden.”

Over de sluiting van de winkels is goed nagedacht, aldus burgemeester Bijsterveldt, die vergelijkbare situaties in andere gemeenten ziet. „Het dilemma van betrokken burgemeesters is daarbij dat het mogelijk is dat sluiting van de zaken het doel is van de geweldpleging.”