Veertien jaar cel geëist tegen leider Haarlemse Hells Angels

Lysander de R. had volgens het OM een “dominante rol” bij de “gewelddadige” Hells Angels. Twee vermoedelijke secondanten hoorden tien jaar eisen.

De politie doet een inval in het clubhuis van de motorclub Hells Angels in Haarlem.
De politie doet een inval in het clubhuis van de motorclub Hells Angels in Haarlem. Foto Michel van Bergen / ANP

Justitie wil de baas van de Haarlemse Hells Angels-afdeling veertien jaar achter de tralies zetten. Lysander de R. (36) hoorde die strafeis dinsdag tegen zich uitspreken in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp, meldt persbureau ANP. Tegen zijn twee vermeende secondanten, Ricardo van der H. (43) en Frank L. (38), eiste het OM tien jaar cel. Eerder op de dag liet justitie al weten dat het de criminele verdiensten van de Hells Angels-kopstukken wil afpakken.

De drie motorclubleden gaven volgens het OM leiding “aan een organisatie die geweld stimuleerde en faciliteerde”. Ze staan terecht voor wapenbezit, bedreiging en deelname aan een criminele organisatie. Bij De R. komen daar nog eens aanklachten bij voor zaken als brandstichting, geweldpleging en leidinggeven aan een criminele organisatie. Hij verdient volgens justitie de hoogste straf van het drietal, wegens zijn “initiërende, dominante en leidende rol”.

De R. zou onder meer in januari 2015 de opdracht hebben gegeven voor het in brand steken van de auto van de toenmalige Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders. Ook zou De R. betrokken zijn bij brandstichting en beschietingen bij sporthal De Weyver in het Noord-Hollandse Hoogwoud. Dit om te voorkomen dat de sporthal een motorshow zou organiseren voor de rivaliserende motorclub Rogues, beweert het OM. De eigenaar van de sporthal zou zijn bedreigd.

Ruzie in hotel

De leden van de Haarlemse chapter van de Hells Angels worden ook verdacht van betrokkenheid bij een gewelddadige ruzie met de rivaliserende Mongol-motorclub in april 2016 bij een Van der Valk-hotel in Rotterdam. De Telegraaf schreef eerder dat de Haarlemse chapter “de drijvende kracht achter het geweld” binnen de motorclub is.

Eind april werden tegen vijf andere leden van de Haarlemse Hells Angels en de vrouw van Lysander de R. meerjarige celstraffen geëist. Vier leden hoorden vanwege deelname aan een criminele organisatie dertig maanden cel tegen zich eisen in de bunker in Osdorp. Tegen een vijfde lid eiste het OM drie jaar. Hem werd ook verboden wapenbezit ten laste gelegd. Verder moeten de Hells Angels hun clubhuis in Haarlem inleveren, als het aan het OM ligt.

Lees ook: Als hun clubhuis dicht moet, gaan motorclubs naar cafés. Maar ook daar worden ze steeds vaker geweerd door de politie. Gevolg: ze gaan naar huiskamers.

Sylvana P., de vrouw van ex-chapterpresident De R., hoorde 42 maanden tegen zich eisen. Zij zou volgens het OM de spreekbuis van De R. zijn geweest toen hij zijn eerdere celstraf uitzat. Het OM houdt P. verantwoordelijk voor medeplichtigheid aan brandstichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Getuigen angstig

Na twee jaar onderzoek werd de hele Haarlemse chapter van de Hells Angels bij een grootschalige politieactie in januari vorig jaar opgerold. In totaal werden negen mannen aangehouden in de leeftijd van 35 tot 64 jaar uit Haarlem, Leiden, Gouda en IJmuiden. Daarbij werd ook de vrouw van Lysander de R. aangehouden. De R., die al vastzat wegens een eerdere veroordeling, werd destijds opnieuw aangehouden in zijn cel.

Het OM beschikt over honderden gigabytes aan geluids- en videomateriaal. Bij het onderzoek nam de recherche meer dan 170 telefoons, tablets en laptops in beslag. Het onderzoek in de gevoelige zaak verliep volgens justitie moeizaam. Vorig jaar zei het OM dat sommige getuigen uit angst geen verklaring durfden af te leggen.

Correctie (13-6-2018): In de laatste alinea is uit veiligheidsoverwegingen de naam van een officier van justitie verwijderd.