Noord-Korea: Trump komt naar Noord-Korea, Kim naar VS

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA stelt dat beide leiders uitnodigingen van elkaar hebben aangenomen om bij elkaar op bezoek te komen. Er is nog geen bevestiging vanuit het Witte Huis.

Kim Jong-un en Donald Trump in Singapore.
Kim Jong-un en Donald Trump in Singapore. Foto KCNA via REUTERS

Kim Jong-un heeft de uitnodiging van Donald Trump om naar de Verenigde Staten te komen geaccepteerd. Volgens staatspersbureau KCNA heeft Trump ook toegezegd naar Noord-Korea te komen. Het Witte Huis heeft hierover nog niets bekendgemaakt.

Volgens het Noord-Koreaanse persbureau hebben beide leiders elkaars uitnodiging “gretig” aanvaard, maar is nog niet bekend wanneer de vervolgontmoetingen zullen plaatsvinden. Tegen Fox News zei Trump dat hij gelooft dat Kim Jong-un naar het Witte Huis zal komen wanneer de tijd daar rijp voor is.

Het Noord-Koreaanse persbureau meldt verder dat gesproken is over een stapsgewijze weg naar vrede, waarbij van beide kanten actie ondernomen moet worden. “Noord-Korea en de Verenigde Staten zouden zich erop moeten toeleggen elkaar niet meer tegen te werken en juridische, institutionele stappen ondernemen om dat te garanderen.”

Onze correspondent Garrie van Pinxteren schreef: Trump beloont autocraten, verzwakt zijn bondgenoten.

Ontwapening

Op de top van dinsdag in Singapore werden geen harde afspraken gemaakt over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. Enkele uren na de ontmoeting schreef Donald Trump op Twitter dat hij zelf erg tevreden was en dat de wereld een stap terug heeft gedaan van een potentiële nucleaire catastrofe.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The World has taken a big step back from potential Nuclear catastrophe! No more rocket launches, nuclear testing or research! The hostages are back home with their families. Thank you to Chairman Kim, our day together was historic!
Lees ook: Casper van der Veen analyseert de vier punten van de ‘Sentosa-verklaring’