Noord-Amerika krijgt WK 2026

FIFA-congres De VS, Canada en Mexico organiseren samen het WK 2026. Vrienden zijn ze niet.

Foto Sergei Chirikov/EPA

Ondanks oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en hun buurlanden, gaan de VS, Canada en Mexico samen het wereldkampioenschap voetbal van 2026 organiseren. Hun gezamenlijke voorstel won woensdag met een ruime meerderheid van Marokko, de enige tegenkandidaat, bij een stemming op het FIFA-congres aan de vooravond van het WK in Moskou.

Het ‘United 2026’ plan van de drie Noord-Amerikaanse landen, die diep verdeeld zijn over onder meer handel en immigratie, kreeg 134 stemmen, tegen 65 voor het plan van Marokko. Het is de eerste keer dat een wereldkampioenschap voetbal is toegekend aan een trio van landen (in 2002 organiseerden Japan en Zuid-Korea het evenement gezamenlijk).

De zege van de Noord-Amerikaanse partners, die zichzelf traditioneel omschrijven als ‘de drie amigo’s’, heeft een wrange bijsmaak wegens ongekende vijandelijkheden tussen de regering Trump en zowel Canada als Mexico. Het Witte Huis haalde het afgelopen weekend fel uit naar de Canadese premier Justin Trudeau na afloop van de G7-top in Quebec. Mexico is al lange tijd het doelwit van aanvallen van Trump, onder meer rond immigratie en het plan om een muur te bouwen langs de Amerikaanse zuidgrens.

„Goed tijdstip om gezamenlijk het wereldkampioenschap te organisaren, want iedereen is superbeste maatjes op dit moment”, schreef een Canadese twittergebruiker schertsend. Carlos Cordeiro, voorzitter van de Amerikaanse voetbalfederatie, onderstreepte juist dat „we allemaal verenigd zijn in voetbal.”

Ondanks openlijke barsten in het gezamenlijke front imponeerden de drie landen met hun infrastructuur. De wedstrijden van het WK zullen worden verdeeld over bestaande stadions in tien Amerikaanse, drie Canadese en drie Mexicaanse steden. De VS hebben het evenement één keer eerder georganiseerd, in 1994. Mexico was gastheer in 1970 en 1986. Canada heeft het WK nooit gehouden, maar organiseerde in 2015 wel het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen.

Infrastructurele gereedheid was een belangrijke factor, want het WK wordt met ingang van 2026 uitgebreid van 32 naar 48 deelnemende landen. Naast bestaande stadions beschikken de VS en hun buurlanden over reis- en verblijfsvoorzieningen voor meer dan 1.100 spelers en honderdduizenden toeschouwers. Marokko, dat zich voor de vijfde keer kandidaat stelde, wilde vijf bestaande stadions renoveren en negen nieuwe bouwen.

Zestig van de tachtig wedstrijden zullen worden gespeeld in de VS, de overige twintig worden gelijk verdeeld tussen Canada en Mexico. De finale zal worden gespeeld in het MetLife Stadium, een stadion voor Amerikaans voetbal in New Jersey met een capaciteit van bijna 85.000 toeschouwers. Het stadion is de thuisbasis van de New York Giants en de New York Jets.

Bovendien maakte het Noord-Amerikaanse voorstel indruk door zijn financiële ramingen: het toernooi moet een omzet genereren van 14 miljard dollar (11,9 miljard euro) en een winst van 11 miljard – meer dan het dubbele van de opbrengst die in het vooruitzicht werd gesteld door Marokko, dat juist een grotere nadruk beloofde op passie voor de sport.

Ondanks de felle woordenwisselingen met zijn buurlanden schaarde president Trump zich achter het gezamenlijke plan, dat hij in april op Twitter omschreef als „een sterk voorstel”. Volgens The New York Times schreef hij zelfs brieven om zorgen van sceptici weg te nemen dat de VS moeilijk zouden doen over visa voor sommige spelers en toeschouwers, gezien het omstreden inreisverbod voor burgers uit een aantal overwegend islamitische landen.

Overigens zal Trump geen president meer zijn wanneer het toernooi wordt gehouden. Mocht hij worden herkozen tot een tweede termijn, loopt die periode in januari 2025 af, meer dan een jaar voor de aanvang van het WK.