Jemen

Offensief tegen strategische havenstad Hodeida begonnen

Een coalitie van Arabische landen heeft woensdag een offensief ingezet om de Jemenitische havenstad Hodeida te veroveren. Er werden zware luchtbombardementen en beschietingen gemeld. Hulpverleners vrezen niet alleen veel slachtoffers maar ook dat de voedselhulp aan miljoenen mensen in het achterland die al op de rand van een hongersnood verkeren gevaar loopt. Hodeida is de belangrijkste toevoerhaven voor buitenlandse hulp. De stad is nu nog goeddeels in handen van de Houthi's, de shi’itische groep die sinds 2014 ook de hoofdstad Sana’a controleert. De Arabische coalitie, die poogt de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer aan de macht te brengen, wordt geleid door Saoedi-Arabië. Ook troepen van de Verenigde Arabische Emiraten spelen een hoofdrol. (Reuters, AP)