Geen schikking tussen Paay en GeenStijl om seksvideo

Nu de partijen er niet uit zijn gekomen, doet de rechtbank over zes weken uitspraak.

Patricia Paay komt in mei aan bij de rechtbank Amsterdam.
Patricia Paay komt in mei aan bij de rechtbank Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Patricia Paay, website GeenStijl en twitteraar Eendevanger zijn het niet eens geworden over een schikking om het lekken van een seksvideo waarin de zangeres te zien is. Dat maakte de rechtbank van Amsterdam woensdag bekend.

Nu de partijen er onderling niet uit zijn gekomen, doet de rechter op 25 juli uitspraak. De zaak draait om een video die vorig jaar uitlekte, waarin Paay te zien is terwijl ze seks had met een man. Eendevanger deelde dit op Twitter, GeenStijl verwees daar vervolgens naar.

Vergoeding

Paay eist een vergoeding van 450.000 euro van de website en de twitteraar. 250.000 euro daarvan is voor de geleden immateriële schade, 200.000 euro voor de materiële, onder meer door misgelopen inkomsten.

Vorige maand noemde ze in de rechtbank van Amsterdam de verspreiding van het filmpje “het ergste wat haar ooit is overkomen”. Paay:

“Ik vind gewoon dat dit gestraft moet worden. Dit mag nooit meer gebeuren. Je wil gewoon dood, je wil dit niet, dit verwoest je leven.”

Lees ook deze column van Frits Abrahams: Patricia Paay en de schaamte (2017)

De zaak om een schikking staat los van de strafzaak die ook loopt. In februari kondigde het Openbaar Ministerie aan GeenStijl en twee andere personen te vervolgen voor in elk geval smaad.

Twitter avatar rbankamsterdam Rechtbank Amsterdam Partijen in de zaak Paay versus GeenStijl en twitteraar Eendevanger hebben geen schikking bereikt. De rechtbank Amsterdam doet, in principe op 25 juli, schriftelijk uitspraak.