Coalitie onder Saoedi-Arabië valt havenstad Jemen binnen

De coalitie wil de Houthi-rebellen uit de havenstad Hodeida in Jemen verdrijven. Grote aantallen slachtoffers worden gevreesd.

Tribale strijdkrachten die vechten aan de kant van de regering in Jemen.
Tribale strijdkrachten die vechten aan de kant van de regering in Jemen. Foto REUTERS

Troepen van de coalitie die wordt geleid door Saoedi-Arabië zijn woensdagochtend een aanval begonnen om de Houthi-rebellen te verdrijven uit de Jemenitische havenstad Hodeida. Dat meldt persbureau AP.

De coalitie steunt de verdreven Jemenitische regering onder Abd-Rabbu Mansour Hadi in de strijd tegen de Houthi-rebellen. Woensdagochtend vroeg verliep een ultimatum aan de rebellen. De Jemenitische regering maakte woensdagochtend lokale tijd volgens AP bekend dat de strijd om Hodeida is begonnen omdat “alle vreedzame en politieke middelen reeds zijn uitgeput”.

Humanitaire ramp

Gevreesd wordt dat er bij de strijd veel burgerslachtoffers gaan vallen. Hodeida, een stad met ongeveer 600.000 inwoners, is bovendien de voornaamste aanvoerhaven voor hulpgoederen voor miljoenen mensen in Jemen. Als deze toevoer stilvalt, zou zich een humanitaire ramp kunnen voltrekken. De VN-coördinator voor humanitaire hulp, Lisa Grande, zei dat “in het ergste geval 250.000 mensen alles zouden kunnen verliezen – zelfs hun leven”.

Lees ook: De situatie in Jemen is zo gevaarlijk dat het Rode Kruis zich deels terugtrekt. De slag om een havenstad belooft nieuwe ellende.

De Verenigde Naties hebben verwoede pogingen gedaan om de slag om de havenstad te voorkomen. Zij proberen een wapenstilstand te bewerkstelligen tussen de Houthi-rebellen, gesteund door Iran, en de regering van Hadi die gesteund wordt door Saoedi-Arabië en de Emiraten. De VN en het Rode Kruis trokken al een groot deel van hun medewerkers terug uit het gebied.

De oorlog in het straatarme Jemen duurt intussen drie jaar.