Adyen verdubbelt waarde in één ochtend

Het aandeel van fintechbedrijf Adyen verdubbelde woensdagochtend op de beurs zijn waarde. Adyen is daarmee veel succesvoller dan eerdere beursdebutanten dit jaar.

Foto ANP

De fintechsector is in trek. Maar zó in trek? Dat hadden zelfs de brutaalste analisten niet verwacht. Adyen ging woensdagochtend met een introductieprijs van 240 euro naar het Damrak, maar al gauw schoot de koers als een raket omhoog en kwam boven de 450 euro uit. Daarmee schommelde de bedrijfswaarde rond de 13 miljard euro.

Dat hadden velen niet voorzien. Ja, Adyen is dan wel een succesverhaal, maar de bandbreedte werd eerder deze week gesteld op tussen de 220 en 240 euro, waarmee het bedrijf een waarde zou krijgen van 7,1 miljard. Dat zou al de grootste techbeursgang van Europa dit jaar geweest zijn (en Nederlands grootste sinds ABN Amro). Toen moest het toppunt van de koers nog volgen: 492 euro, vlak voor elf uur.

„Dit is een overdonderend succes”, zegt beursanalist Corné van Zeijl van Actiam. Het betaalbedrijf bracht slechts 14 procent van zijn aandelen naar de AEX. Vraag en aanbod zijn daardoor behoorlijk in onbalans, zegt Van Zeijl, wat de prijs flink stuwt. „Maar toch, als je me van tevoren had gezegd dat Adyen op 400 euro zou openen, had ik dat heel overdreven gevonden.”

Overdonderend succes of niet, het beursdebuut bleef bescheiden van opzet. Geen tik op de gong woensdagochtend. Geen champagne. Geen jubeltoespraak van topman en oprichter Pieter van der Does. Dat is dan ook wat het in 2006 opgerichte bedrijf wil uitdragen: wij werken rustig door op de achtergrond, haast onopgemerkt.

Grote klanten

Het Amsterdamse Adyen verwerkt betalingen voor bedrijven. Achter de schermen regelt Adyen het goed en soepel verlopen van de geldtransacties tussen winkel en bank als iemand iets bestelt bij, bijvoorbeeld, de webshop van De Bijenkorf. Tot zijn klantenbestand rekent het grootheden als Netflix, Spotify en Facebook.

Waar voorafgaand aan het beursdebuut alleen institutionele beleggers zich bij Adyen konden inkopen, zijn nu ook aandelen voor de particuliere belegger beschikbaar – mits die institutionele partijen de aandelen weer wegdoen. Als ze dat woensdagochtend binnen het uur deden, maakten ze al een winst van 10 procent.

Daarmee is Adyen een stuk succesvoller dan eerdere AEX-debuten dit jaar. In maart lieten laadpalenfabrikant Alfen, groothandelaar B&S en zakenbank NIBC zich inschrijven aan Beursplein 5. Beleggers hadden daar veel minder belangstelling voor. Bij opening noteerden die bedrijven een koers aan de onderkant van de vooraf verwachte bandbreedte lag (B&S) of zelfs daaronder (Alfen).

Het viel Van Zeijl woensdagochtend eerst op dat de koers stabiel bleef. Hij schoot na opening tot 430 en bleef na een uur rond dat punt liggen. „O, kijk nou,” aldus Van Zeijl aan de telefoon, „nu gaat-ie door de 450.”

Lees ook: De fintechsector bruist, en Adyen profiteert mee