Ook Koenders en Weekers genoemd voor Wereldbank

De Haagse StemmingVandaag spreekt Rutte het Europees Parlement toe. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De Haagse Stemming

Het kabinet staakt de Koenders-missie in Mali. Zijlstra’s kandidatuur voor de Wereldbank wordt door een lek onschadelijk gemaakt - wat de kans van Koenders mogelijk vergroot. En de PVV krijgt het boerkaverbod.

EXIT UIT AFRIKAANSE WOESTIJN: Rutte III trekt de laatste 250 Nederlandse militairen terug uit de VN-missie in het Afrikaanse Mali, zo lekte gisteren uit. De missie werd in 2013 opgetuigd met allerlei bijbedoelingen. De uitzending zou door de PvdA zijn ingestoken omdat Bert Koenders speciaal gezant in het land was, voor hij Frans Timmermans verving op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Meedoen aan een missie van de Verenigde Naties, na jaren militaire focus op de NAVO, zou vooral bedoeld zijn om een zetel in de Veiligheidsraad te bemachtigen. Het officiële doel van de missie is zeker nog niet bereikt: Mali is verre van veilig en stabiel. En onduidelijk is in hoeverre drugssmokkel, mensenhandel en jihadisme zijn teruggedrongen. Vier Nederlandse militairen kwamen om, twee bij een helikopterongeluk en twee toen een granaat vroegtijdig ontplofte. De fouten bij dat laatste ongeval beëindigden het ministerschap van Jeanine Hennis.

LEKKEN OM TE VOORKOMEN: De sollicitatiebrieven zijn geschreven, maar gesprekken voor de opvolging van Frank Heemskerk (oud-PvdA-staatssecretaris) als Nederlands bewindvoerder bij de Wereldbank moeten nog plaatsvinden. Gisteren lekte uit dat Rutte probeert de vier maanden geleden afgetreden Halbe Zijlstra op die plek benoemd te krijgen. Tot ongenoegen van zowel de sollicitatiecommissie als CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra. Dat roept de vraag op wie de kandidatuur naar het AD gelekt heeft, want het tumult over een nieuwe internationale baan voor Zijlstra, zo kort na zijn Poetin-leugen, reduceert zijn kansen tot vrijwel nul. Ook in de race, meldt Elsevier, is Frans Weekers, oud-VVD-staatssecretaris van Financiën en nu bewindvoerder bij de Europese ontwikkelingsbank. Ook niet onbeschadigd, maar hij heeft wel de nodige financiële ervaring. In tegenstelling tot een andere kandidaat die in de Volkskrant wordt genoemd: Bert Koenders.

SYMBOOLPOLITIEK: Het is de PVV gelukt. Na dertien jaar discussie komt er een boerkaverbod in Nederland. De verhullende sluiers verdwijnen niet helemaal uit het straatbeeld, maar wie met gezichtsbedekkende kleding overheidsgebouwen, zorg- en onderwijsinstellingen en het openbaar vervoer betreedt, krijgt straks een boete van ruim 400 euro. VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie zullen daar volgende week mee instemmen in de Eerste Kamer. De PvdA, tijdens Rutte II nog voor, is nu weer tegen. D66 werd niet overtuigd door de eigen minister Kajsa Ollongren. Thom de Graaf noemde een verbod nutteloos. “Er zijn geen voorbeelden van problemen die dit verbod kunnen onderbouwen.” De vraag is ook nog hoe het verbod gehandhaafd wordt.

GEZONDHEIDSRISICO’S: Alarmerende rapporten bij Volksgezondheid. Volgens eigen onderzoek krijgt ruim één op de twintig ouderen (5,5 procent) vanaf hun 65ste te maken met mishandeling. Het RIVM heeft ondertussen gehaltes aan teer en nicotine aangetroffen die meer dan twintig keer hoger zijn dan op de sigarettenpakjes staat vermeld. De betrokken bewindslieden, Hugo de Jonge en Paul Blokhuis, reageren geschrokken. De Kamer wil opheldering en maatregelen.

WAT WIJ VOLGEN: Om 10 uur spreekt premier Rutte in Straatsburg het Europees Parlement toe. Hij noemde het parlement eerder “de feestcommissie op zoek naar een feest”, maar Rutte liet zich het afgelopen jaar wel steeds liefde- en visievoller uit over de EU. De toespraak voedt de speculatie dat Rutte in de race zou zijn om ‘EU-president’ Donald Tusk op te volgen.

QUOTE VAN DE DAG:

“Op zichzelf positief, al moet allemaal nog blijken of het wordt nagekomen.”

Premier Mark Rutte is voorzichtig over het ‘succes’ van de bijeenkomst tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.