Zigzaggen op zee, op zoek naar migranten

Aquarius

De 629 migranten die de nieuwe Italiaanse regering niet aan land wil laten, bevinden zich aan boord van de Aquarius. Deze reddingsboot van de Europese non-gouvernementele organisatie SOS Méditerranée had een druk weekeinde. In de nacht van zaterdag op zondag kreeg het via het Italiaanse maritiem coördinatiecentrum meerdere noodoproepen doorgespeeld van migranten die opgepikt wilden worden. Zigzaggend voer de boot door het reddingsgebied.

Een van de opblaasbare rubberboten vol migranten dobberde al stuurloos rond, toen de Aquarius arriveerde. De kiel was kapot en de boot dreigde te zinken, zo meldt de Spaanse krant El País, die momenteel een verslaggever en fotograaf aan boord van de Aquarius heeft.

Toen hulpverleners reddingsvesten wilden gaan uitdelen aan de opvarenden, sloeg de rubberboot om. „De mensen kwamen in beweging, iedereen wilde een vest en toen gebeurde het ongeluk”, vertelt Kevin, een jonge Nigeriaan aan boord van de Aquarius, aan El País.

Hun boot was toen al 25 uur onderweg en bevond zich in internationale wateren, op circa 50 zeemijlen van de Libische hoofdstad Tripoli. Zeker veertig personen belandden in het water, midden in de donkere nacht. Een voor een konden de drenkelingen aan boord gebracht worden. Onder hen de baby Meral, zeven maanden geleden geboren in Libië uit Marokkaanse ouders. De meeste migranten zijn afkomstig uit Afrikaanse landen zuidelijk van de Sahara.

Later die nacht moest de Aquarius, waarop ook Artsen zonder Grenzen actief is, nog een keer in actie komen om migranten van zee te halen. En dan had de 77 meter lange boot al 400 migranten aan boord die het had overgenomen van de Italiaanse marine en handelsschepen. Onder de in totaal 629 migranten zijn 123 alleenreizende minderjarigen, evenals zeven zwangere vrouwen.