Wel een handdruk, geen doorbraak

Nucleaire top Donald Trump en Kim Jong-un claimen dat ze in Singapore een historische stap hebben gezet op weg naar vrede.

President Donald Trump schudt de hand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, dinsdag, in Singapore.
President Donald Trump schudt de hand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, dinsdag, in Singapore. Foto Evan Vucci/AP

President Donald Trump van de Verenigde Staten en Kim Jong-un, de hoogste leider van Noord-Korea, hebben deze dinsdagochtend vroeg een gezamenlijke verklaring getekend die niet duidt op een concrete doorbraak en nieuwe afspraken op weg naar de denuclearisatie van Noord-Korea. Toch claimden de twee leiders naderhand dat hun ontmoeting in Singapore, de eerste tussen een Noord-Koreaanse leider en een Amerikaanse president, een grote historische stap is.

In de korte verklaring die de twee leiders tekenden, staan vier afspraken genoemd: ten eerste belooft Trump om met veiligheidsgaranties voor Noord-Korea te komen, maar die garanties worden niet gespecificeerd. In ruil stelt Kim dat hij toegewijd blijft aan de complete denuclearisering van het hele Koreaanse schiereiland, maar ook dat wordt niet verder gespecificeerd.

Lees ook: Historisch? Trump vindt alvast van wel

Het tweede punt gaat over een „blijvend en stabiel” vredesregime op het Koreaanse schiereiland, ook weer zonder enige specificatie. Ten derde herbevestigt Kim de zogenaamde Panmunjon-verklaring die hij ondertekende na afloop van de recente top met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Het vierde punt gaat over een belofte om de resten van oorlogsslachtoffers; zowel resten die al gevonden zijn als resten die in de toekomst nog gevonden worden, zullen worden teruggeven. Dat lijkt het enige werkelijk nieuwe in de overeenkomst.

De twee leiders spraken elkaar veertig minuten één op één, daarna kwamen de adviseurs erbij. De persconferentie wachtte Kim niet af. Trump gaf de persconferentie alleen. Hierin gaf hij hoog op van de bereikte resultaten en van de volgens hem „zeer getalenteerde” Kim. „Iedereen kan oorlog voeren, alleen de allermoedigsten kunnen vrede bewerkstelligen”, aldus Trump.