OM eist 28 jaar en tbs met dwangverpleging tegen Michael P.

Volgens justitie heeft hij Anne Faber meerdere keren verkracht en vervolgens gedood. Voorbedachten rade kon niet bewezen worden.

De rechters tijdens de eerste dag van de rechtszaak tegen Michael P.
De rechters tijdens de eerste dag van de rechtszaak tegen Michael P. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 28 jaar met tbs en dwangverpleging geëist tegen Michael P. voor de verkrachting en dood van Anne Faber. Volgens de officier van justitie heeft P. zich schuldig gemaakt aan “weerzinwekkende feiten” en zijn de gebeurtenissen “het horrorscenario van elke vrouw”. Tijdens de bespreking van de strafmaat zei de officier van justitie:

“Michael P. mag niet zonder behandeling terugkeren in de maatschappij. Levenslang achten we niet aan de orde, mede omdat bij die straf na 25 jaar moet worden gekeken of iemand in aanmerking komt voor reïntegratie. Daardoor zou hij terug kunnen komen in de maatschappij zonder behandeling.”

De delicten zouden op 29 september 2017 gepleegd zijn, de dag dat Faber verdween. Volgens het OM is er geen bewijs gevonden dat de studente na deze dag nog leefde. De rechtbank doet op 17 juli uitspraak.

Verschil doodslag en moord

Michael P. wordt dus niet vervolgd voor moord - het doden met voorbedachten rade. Dit is omdat volgens het OM niet kan worden vastgesteld wanneer P. besloot Faber om te brengen. Bovendien zou het mogelijk zijn dat hij andere intenties had dan moord.

NRC-verslaggever Kim Bos was dinsdag aanwezig bij de zitting. Lees hier de tweets terug die zij vanuit de zaal verstuurde.

Volgens het OM is wel bewezen dat P. Faber meerdere keren heeft verkracht en gedood. Het OM meent dat er bij alle misdrijven sprake was van “een zekere planmatigheid”, maar dat niet kon worden aangetoond dat P. met een vooropgezet plan van huis ging. Ook zou P. “slechts” licht verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

Dit betekent dat P. wordt vervolgd voor gekwalificeerde doodslag, doodslag in combinatie met een ander misdrijf. Hierop staat dezelfde maximumstraf als op moord, namelijk dertig jaar tot levenslang.

Verdediging: P. is mishandeld tijdens arrestatie

De advocaten van P.hebben in hun pleidooi niet weersproken dat P. Faber heeft verkracht en gedood. Ze zijn het met het OM eens dat er geen sprake is van moord. De verdediging meent dat P. consistent was in zijn verklaringen van maandag.

Volgens de advocaten heeft P. tijdens zijn arrestatie letsel opgelopen. Zij wezen erop dat “martelen niet geoorloofd” is. P. kon door de pijn de eerste dagen na zijn arrestatie niet verhoord worden, stellen de advocaten. Daarom zou hij pas na drie dagen de plek waar Faber begraven lag hebben aangewezen.

Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos P. had zoveel pijn vanwege de aanhouding dat hij zichzelf niet in staat achtte verhoord te worden, zegt zijn advocaat, die is begonnen aan zijn pleidooi. Hij zegt dat dat de reden is dat hij niet eerder verklaarde over de plek waar hij Anne had begraven. #annefaber

Familie: niet alle feiten op tafel

Eerder op dinsdag stelde Ruth Jager, de advocaat van de familie Faber, dat de volledige waarheid over de dood van Faber nog niet op tafel ligt. Volgens Jager houdt Michael P. opzettelijk details achter, onder meer over de sieraden die Faber op de dag van haar verdwijning droeg.

Ook stelde Jager dat P. heeft gelogen over het geweld dat hij Faber aandeed. Maandag zei P. dat hij Faber maar eenmaal heeft geslagen. Volgens Jager is dit “aantoonbaar onjuist”, omdat er in totaal 46 bloeduitstortingen op het lichaam van Faber zijn gevonden. Deze zijn volgens onderzoek toegebracht toen Faber nog leefde. Jager denkt bovendien dat P. de moord gepland had. P. ontkende dit maandag ten stelligste.

De ouders en het broertje van Faber hebben aanspraak gemaakt op schokschade van 40.000 euro per persoon. Volgens Jager hebben zij ernstig en mogelijk blijvend psychisch letsel opgelopen. Ze herbeleven de pijn en angst overdag en ‘s nachts. Jager vraagt ook om vergoeding van zogenoemde affectieschade, vanwege het “enorme verdriet dat Anne er niet meer is”. De wet over deze vergoeding treedt in 2019 in werking, de raadsvrouw vraagt daarop vooruit te lopen.

Ouders bang en verscheurd

Voor het pleidooi van advocate Ruth Jager legden de ouders van Faber slachtofferverklaringen af. De moeder van Faber zei onder meer dat “de volledige waarheid” nog niet boven water is. Volgens haar is haar dochter “in elk scenario alleen gestorven en heeft ze ondraaglijk geleden”. Ze vertelde dat ze bang is om alleen te fietsen, net als vrouwen om haar heen.

De vader van Faber zegt “verscheurd” te zijn door wat er met zijn dochter is gebeurd. Hij benadrukte dinsdagochtend nogmaals dat het rechtssysteem in zijn ogen heeft gefaald. Faber zegt het lastig te vinden nu wel vertrouwen in de rechtbank uit te spreken.

Michael P. was niet aanwezig tijdens de verklaringen van de ouders van Faber, op verzoek van de familie. Hij luisterde vanuit een andere ruimte mee. Achteraf zei hij dat hij “zijn best heeft gedaan om duidelijkheid te verschaffen voor de ouders”. Ook zei hij dat hij spijt heeft.

Maandag verklaarde P. in de rechtbank over wat er volgens hem is gebeurd met Faber. Over verkrachten en vermoorden heeft Michael P. het vaker gehad.