Veerponten in de Maas liggen stil door stakingen

De schippers eisen onder meer een structurele loonsverhoging. De stakingen gaan volgens vakbond FNV ook dit weekend door.

De veerpont bij Maasbommel. Archiefbeeld.
De veerpont bij Maasbommel. Archiefbeeld. Foto Marcel van den Bergh/ANP

Vijf veerponten in de Maas liggen sinds dinsdag 00.00 uur stil door stakingen. De vierentwintig schippers die de ponten bedienen voeren actie voor meer loon en een betere cao. Volgens FNV-bestuurder Cees Bos ondervinden minstens 3.500 passagiers hinder van de stakingen.

Het gaat om de veerverbindingen tussen Maren-Kessel en Halem, Lith en Alphen, Oijen en Alphen, Oss en Maasbommel en Megen en Appeltern. Deze varen zeker vierentwintig uur niet. Voor scholieren wordt een uitzondering gemaakt: zij mochten dinsdagochtend tweemaal met de ponten Maasbommel-Oss en Alphen-Oijen meevaren. Ook na schooltijd gaan deze drie keer over, om 15.00 uur, 16.00 uur en 17.00 uur.

De schippers willen een structurele loonsverhoging van 110 euro per maand. Ook eisen zij een zogenoemde “vitaliteitsregeling” voor de schippers. Volgens Bos houdt dit in dat de vervoerders de laatste twee jaar van hun carrière 20 procent minder gaan werken, voor 10 procent minder loon. Dit zou nodig zijn omdat het werk fysiek zwaar is.

Lees ook: In België wordt een zwareberoepenlijst samengesteld, voor wie niet tot zijn 67ste door kan werken. Is dat ook iets voor Nederland?

Vakbond FNV heeft ook stakingen voor aankomend weekend afgekondigd. Dan willen de schippers hun werk twee dagen lang neerleggen. Het is nog onduidelijk wanneer nieuwe gesprekken met de werkgevers beginnen.

Een groep havenwerkers uit Rotterdam staakt uit solidariteit en brengt dinsdag een bezoek aan de stakende schippers, schrijft FNV.

Stakingen streekvervoer

Ook in het streekvervoer speelt al maanden een conflict tussen de vakbonden en de werkgevers. Daar zijn sinds begin dit jaar stakingen uit onvrede over hoge werkdruk. Maandag zegden de werkgevers in het openbaar vervoer iedere 2,5 uur een plaspauze van vijf minuten toe. De vakbonden namen geen genoegen met de voorgestelde oplossing per vervoersbedrijf en eisten een centrale afspraak die opgenomen wordt in de cao, schrijft persbureau ANP.

Er komen nieuwe estafettestakingen. Daarbij wordt afwisselend in verschillende regio’s gestaakt. Dinsdag rijden er geen streekbussen van Connexxion in de regio Haaglanden. Het gaat onder meer om de buslijnen vanuit Den Haag naar Leiden, Alphen aan de Rijn en Krimpen aan den IJssel. Donderdag rijden er geen streekbussen in de kop van Noord-Holland en in Flevoland, schrijft FNV. Ook het streekvervoer van Connexxion, EBS en Keolis in de regio’s Zaandam en Almere zal niet rijden.

Er vallen zo’n 12.000 mensen onder de cao voor het streekvervoer.

Correctie (13 juni 2018): Bij een foto boven een eerdere versie van dit nieuwsbericht stond dat die genomen was bij Alphen aan de Maas, maar het bleek het veer over de Waal bij Druten. De foto is vervangen.