Topman van Audi verdachte in onderzoek naar sjoemelsoftware

Dieselschandaal

Justitie in Duitsland doet strafrechtelijk onderzoek naar Audi-topman Rupert Stadler, vanwege het dieselschandaal. Dat maakt hem de hoogste nog actieve bestuurder die verdacht wordt in het onderzoek naar sjoemelsoftware binnen moederbedrijf Volkswagen.

De openbaar aanklager van München liet maandag weten dat Stadler (55) sinds eind mei officieel verdacht wordt van fraude en indirecte valsheid in geschrifte bij het op de Europese markt brengen van dieselvoertuigen met frauduleuze software. In totaal doet de aanklager in München nu onderzoek naar twintig verdachten.

De politie deed invallen bij het huis van Stadler en bij een andere hooggeplaatste divisiemanager van Audi, wiens naam niet bekend is gemaakt. Volgens persbureau Bloomberg gaat het om Bernd Martens, chef inkoop van Audi. Hij stuurde het team aan dat het schandaal moest afhandelen nadat het naar buiten was gekomen.

Stadler – sinds april ook chef verkoop binnen Volkswagen – kwam in 2015 onder vuur te liggen vanwege de emissiefraude maar hoefde van Audi niet te vertrekken. Het is de vraag wat Audi gaat doen nu er strafrechtelijk onderzoek naar de topman loopt. Het bedrijf zegt volledig mee te werken met de autoriteiten, meldt persbureau Reuters. Audi, waar inmiddels al drie keer invallen zijn gedaan, draagt het meeste bij aan de winst van het Volkswagen-concern.