tennis

Robin Haase, Arantxa Rus, Bibiane Schoofs winnen in eerste ronde op gras Rosmalen

Robin Haase versloeg Ivo Karlovic.
Robin Haase versloeg Ivo Karlovic. Foto Koen Suyk/ANP

Robin Haase staat voor het eerst sinds 2015 in de tweede ronde van het grastoernooi van Rosmalen. Haase, nummer 44 van de wereld, won maandag in de eerste ronde met 7-6, 6-7 en 6-3 van de 39-jarige Kroaat Ivo Karlovic, die vorig jaar nog de finale haalde.

In de tweede ronde neemt Haase het op tegen de Australische qualifier Bernard Tomic of de Cyprioot Marcos Baghdatis.

Karlovic, de nummer 90 van de wereld, is een servicekanon. Hij leidt in het circuit met het aantal aces: 12.741. Maandag sloeg hij er 24. Haase wist hem één keer te breken. „Als je altijd tegen dit soort type spelers staat, wordt het misschien minder leuk. Maar ik denk dat de mensen toch een hoop mooie punten hebben gezien.”

Bij de vrouwen bereikte Bibiane Schoofs de tweede ronde. Zij versloeg de Duitse Carina Witthöft met 6-4 en 7-5. Het is de eerste keer dat Schoofs meedoet in het hoofdtoernooi in Rosmalen. De nummer 174 van de wereld is vooral actief in kleinere toernooien. Het einde van haar loopbaan leek nabij, maar toen haar man haar anderhalf jaar geleden verliet, pakte ze haar carrière weer op. Arantxa Rus versloeg de Russische Ekaterina Aleksandrova: 6-7, 6-4, 7-6. Richèl Hogenkamp verloor van de Belgische Alison Van Uytvanck: 6-1 en 6-2. Kiki Bertens speelt dinsdag tegen de Russische Natalia Vichljantseva. (NRC)