Openbaar vervoer

Arbeidsconflict streekvervoer: dinsdag en donderdag staking

Een oplossing voor het arbeidsconflict in het streekvervoer is nog niet in zicht. Naar verwachting komt er voorlopig geen cao voor 12.000 werknemers. Deze dinsdag staken buschauffeurs van Connexxion in de regio Haaglanden. Donderdag wordt de estafettestaking overgenomen door chauffeurs van Connexxion en EBS in de regio Zaandam en van Keolis in Almere. Het conflict tussen vijf vervoersbedrijven en FNV Streekvervoer gaat om werkdruk: de bond eist vijf minuten rust (plaspauze) per 2,5 uur werken. Volgens de vervoerders nemen de bedrijven afzonderlijk maatregelen om de werkdruk te verminderen. De vijf minuten-eis zien de werkgevers als een betaalde extra pauze, die voor een jaarlijkse kostenstijging van 5 procent zou zorgen. Dat vinden ze „echt niet haalbaar of betaalbaar”. (NRC)