Multimiljonair Arron Banks

Financier Brexit was closer met Moskou dan bekend

De Britse zakenman Arron Banks, een van de belangrijkste financiers van de Brexit-campagnes, blijkt nauwere banden met Moskou te hebben onderhouden dan tot dusver bekend was. De 52-jarige multimiljonair had meerdere ontmoetingen met de Russische ambassadeur in de aanloop naar het referendum in 2016 over het EU-lidmaatschap, schrijft The Sunday Times op basis van e-mails tussen Banks en een van zijn assistenten. De ontmoetingen waren opgezet door een Russische diplomaat die verdacht werd van spionage en intussen het land is uitgezet. Ook zou Banks in dezelfde periode zakelijke aanbiedingen hebben gekregen omtrent zes Russische goudmijnen. Daarnaast bracht de Brit tijdens de campagne over de toekomst van het VK binnen de EU een tot nu toe onbekend bezoek aan Moskou.

Banks zei eerst dat hij de ambassadeur één keer had ontmoet, in september 2015. The Sunday Times concludeert dat er in elk geval nog twee andere ontmoetingen waren. Banks ontkent zaken te hebben gedaan met de Russen en zegt nooit Russisch geld te hebben ontvangen voor de Brexitcampagne. De conclusies van de krant noemt hij „bijeengeraapt”: vóór het referendum zou hij diverse vertegenwoordigers van andere landen hebben ontmoet. Hij is naar eigen zeggen slachtoffer van een „heksenjacht”. Banks verschijnt dinsdag voor een parlementaire commissie om over de kwestie te spreken. (NRC)