Kabinet trekt 100 miljoen uit voor ‘fietsenplan’

Staatssecretaris Van Veldhoven wil deze kabinetsperiode 200.000 forensen “uit de auto halen” door te investeren in extra fietsenstallingen bij stations en nieuwe fietsroutes.

De vernieuwde fietsenstalling in het centraal station van Rotterdam.
De vernieuwde fietsenstalling in het centraal station van Rotterdam. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit om fietsen aantrekkelijker te maken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) wil deze kabinetsperiode 200.000 forensen uit de file halen en naar hun werk laten fietsen. Dat schrijft de bewindsvrouw dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Van Veldhoven woont de helft van de werknemers binnen vijftien kilometer afstand van hun werk, maar wordt voor die afstanden toch vaak de auto gebruikt. Als het fietsgebruik in Nederland verder stijgt, heeft dat grote maatschappelijk voordelen, schrijft de staatssecretaris:

“Het oplossend vermogen van fietsen draagt bij aan belangrijke nationale doelen zoals bereikbaarheid, leefbaarheid, duurzaamheid en gezondheid.”

De investering van het kabinet wordt aangevuld met geld van de regio: de staatssecretaris verwacht in totaal 250 miljoen euro te investeren in het fietsenplan. Het geld gaat naar het vergroten van fietsenstallingen bij treinstations (74 miljoen euro) en het aanleggen van nieuwe fietsroutes (26 miljoen euro), die “enkele resterende knelpunten” moeten oplossen. Vooral voor elektrische fietsen, speed-pedelecs en bakfietsen moet extra stallingsruimte komen.

Lees ook: Fietsers worden overal in de watten gelegd, en het wordt nog beter (2016).

Van Veldhoven gaat ook in gesprek met landelijke werkgevers en het mkb om te onderzoeken hoe zij fietsen naar het werk financieel aantrekkelijker kunnen maken voor hun werknemers. Gedacht wordt aan het inzetten van een reiskostenvergoeding of fietsen aanschaffen via de werkgever. De staatssecretaris wil het inzetten van dergelijke, bestaande maatregelen makkelijker maken. Gemeenten en provincies kunnen plannen indienen om in aanmerking te komen voor gedeeltelijke financiering. Dit najaar wordt bekend in welke plannen geïnvesteerd gaat worden.

Tegen 2027 hoopt de staatssecretaris dat Nederlanders gezamenlijk drie miljard kilometer extra fietsen per jaar. Nederlanders leggen nu 15,5 miljard kilometer per jaar af op de fiets. Die afstand is sinds 2005 met 12 procent gestegen, met name omdat jongvolwassenen en ouderen vaker en verder fietsen, schrijft de staatssecretaris. Ook bezitten Nederlanders steeds vaker elektrische fietsen, die ze meer voor woon-werkverkeer inzetten.