‘G6’ terughoudend na tweetstorm Trump

Reacties

Angela Merkel gaf een interview. Downing Street kwam met een officiële verklaring, net als Parijs. Terwijl Trump zondag via Twitter zijn aanvallen op Justin Trudeau en de internationale handelsorde voortzette, probeerden de leiders van de G6 na het debacle in Quebec zondag en maandag de diplomatieke betrekkingen in normale regionen te houden.

De tweets waarmee Trump zaterdag zijn handtekening onder de verklaring van de G7 abrupt introk, waren „ontnuchterend” en „een beetje deprimerend.”, zei Merkel. Theresa May liet via haar woordvoerder weten dat Trump zich aan de slotverklaring van de G7 moest houden.

Het Elysée gaf ook een verklaring uit, waarin Trump niet genoemd werd, maar waarvan hij wel doelwit was: „Internationale samenwerking kan niet afhangen van woedeaanvallen of kleingeestige woorden.”

Anderen waren minder diplomatiek. „Met een tweet kan verontrustend veel vertrouwen zeer snel verstoord worden,” schreef de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas op Twitter.

De voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt, die nu de liberale ALDE-fractie in het Europese parlement leidt, zag niets in zo’n officiële reactie. Hij stortte zich op de bijschriftwedstrijd die op Twitter ontstond naar aanleiding van de foto van Angela Merkel, die voorover leunt naar een stuurs ogende Trump. Verhofstadt verzon twee bijschriften: „Donald, de volgende keer als je iets doms twittert, pakken we je telefoon af, capisce?” En, verwijzend naar het Mueller-onderzoek naar Trumps Russische connecties: „Vertel ons maar wat Vladimir over je weet. Misschien kunnen we helpen.”