EU-hof: rode zolen Louboutin zijn een beschermd handelsmerk

Louboutin begon in 2013 een rechtszaak tegen schoenenketen Van Haren, die ook met hakschoenen met rode zolen kwam.

Een tentoongestelde Louboutin-schoen in het Design Museum in Londen. De rode zool is kenmerkend voor schoenen van de Franse ontwerper.
Een tentoongestelde Louboutin-schoen in het Design Museum in Londen. De rode zool is kenmerkend voor schoenen van de Franse ontwerper. Foto Stefan Wermuth / Reuters

De Franse schoenenontwerper Christian Louboutin heeft onder Europese wetgeving wel het exclusieve recht om pumps met rode zolen te verkopen. Louboutin had in 2013 een rechtszaak aangespannen tegen winkelketen Van Haren, die in 2012 ook pumps met rode zolen in de etalage zette. Louboutin, dat claimde dat de Nederlandse winkelketen daarmee een handelsmerk overnam, werd door het Europees Hof voor Justitie in Luxemburg in het gelijk gesteld.

Merkschoenen van Louboutin kosten honderden tot een paar duizend euro en zijn geliefd bij popsterren en beroemdheden, terwijl de lijn van Van Haren met 40 euro een stuk goedkoper is.

De zaak kwam in eerste instantie in Den Haag voor de rechter, omdat Louboutin het handelsmerk van de rode zolen inschreef in de Benelux. De Haagse rechtbank raadpleegde rechters bij het Europees Hof.

Het conflict sleept al jaren: wie mag de schoen met rode zool maken?

Van Haren stelt dat de zool een onmisbaar onderdeel is van een schoen. Een beroep op bescherming van het beeldmerk door alleen naar de vorm te verwijzen, mag volgens de Nederlandse fabrikant dus niet. Het Hof stelt echter dat vooral de rode zool onderdeel is van het beeldmerk en de vorm deze slechts accentueert. Louboutin maakt dus geen gebruik van enkel de vorm om de schoen te beschermen tegen namaak door concurrenten.

Nu het arrest van het Europees Hof er ligt, is het aan de rechtbank in Den Haag om een definitieve uitspraak te doen.

Correctie (12 juni 2018): In een eerdere versie van dit artikel werd geschreven dat schoenenontwerper Louboutin niet het exclusieve recht had verkregen om pumps met rode zolen te verkopen. Dat is onjuist: het Europees Hof voor Justitie heeft Louboutin juist in het gelijk gesteld. Dit is aangepast.