Eigenaar videodeurbel moet bezoeker waarschuwen dat hij gefilmd wordt

Illustratie Anne van Wieren

Wie zijn huis met een videodeurbel beveiligt, loopt kans om de privacywet te overtreden. Dat stelt Autoriteit Persoonsgegevens naar aanleiding van vragen van NRC over de nieuwe generatie beveiligingscamera’s.

Fabrikanten als Ring (dit jaar gekocht door Amazon) en Nest (onderdeel van Google) verkopen beveiligingscamera’s die in een deurbel verstopt zitten. Deze gadgets zijn in trek: je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om een koerier op afstand te woord te staan als je niet thuis bent.

De techbedrijven verbouwen de deurbel tot een beveiligingscamera die bewegingen registreert en personen scant. Nest kan gezichten aan de deur herkennen, de Ring krijgt die functie binnenkort ook.

De nieuwe privacywet, die sinds 25 mei geldt, stelt echter strenge eisen aan het verwerken van zulke biometrische gegevens. Er is een grondslag nodig, zegt toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens, bijvoorbeeld toestemming van de betrokkene. Dan moet je wel weten dat je gefilmd wordt en dat je gezicht opgeslagen wordt in de cloud. Mensen met een videodeurbel moeten waarschuwen dat ze filmen.

De buurman kijkt altijd mee C4-5