Een lunchmenu vol diplomatieke gestes

Het menu dat Donald Trump en Kim Jong-un kregen voorgeschoteld, was een interessante mix gerechten uit de Aziatische en westerse keuken. Vlees speelde een hoofdrol.

De Amerikanen en Noord-Koreanen staan klaar voor de werklunch.
De Amerikanen en Noord-Koreanen staan klaar voor de werklunch. Foto AP

Voor een man die bekendstaat om zijn voorliefde voor doorbakken biefstukken met ketchup en met gehakt gevulde tacobowls uit zijn eigen Trump Tower, viel er voor de Amerikaanse president genoeg te kiezen tijdens zijn lunch met Kim. Twee van de drie hoofdgerechten bevatten vlees. En bij de runderribbetjes werd de rodewijnsaus apart geserveerd: Trump is een geheelonthouder.

Lees ook de analyse over de top: Historisch? Trump vindt alvast van wel

Kim kon bijvoorbeeld kiezen voor een typisch Koreaans voorgerecht als oiseon (gevulde komkommer) en als hoofdgerecht daegu jorim (kabeljauw). Of voor een gerecht uit de keuken van gastheer Singapore: vooraf kerabu (mango aangemaakt met limoensap, suiker en pepers) en als hoofdgerecht knapperig varken met een scherpe saus, gedroogde schaal- en schelpdieren, knoflook en pepers. Daarbij leken de opstellers van het menu ook een culinaire geste te maken naar China, een land dat niet aan tafel zat, maar op de achtergrond wel een rol speelde. Gebakken Yangzhou-rijst komt uit dat land – en staat ook in Chinese restaurants in de VS vaak op de kaart. (BBC)

MENU

voorgerechten

traditionele garnalencocktail met avocadosalade

of

kerabu: salade van groene mango met honing-limoen dressing en verse octopus

of

oiseon: gevulde Koreaanse komkommer

hoofdgerechten

gekonfijte runderribbetjes met aardappelgratin, gestoomde babybroccoli en rodewijnsaus

of

combinatie van zoet en zuur knapperig varken, met gebakken Yangzhou-rijst en huisgemaakte XO-chilisaus

of

daegu jorim: in soyasaus gestoofde kabeljauw met radijs en Aziatische groenten

nagerechten

taartje van donkere chocola

of

Häagen-Dazs vanille-ijs met kersencoulis

of

Tropézienne: brioche gevuld met vla uit Saint-Tropez

Correctie (13 juni 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat XO-saus een saus is op basis van oude cognac. De saus ontleent slechts zijn naam aan extra oude (‘X.O.’) cognac. Aan de bereiding komt de sterkedrank echter niet te pas.