Dirigent Haitink (89) gevallen na concert

Het leidde tot een grote schok én opluchting op vrijdagavond in het Concertgebouw: na het leiden van een enerverende en intense uitvoering van Mahlers Negende symfonie (‘Afscheidssymfonie’) bij het Concertgebouworkest, struikelde ere-dirigent Bernard Haitink (89) tijdens het slot-applaus. Haitink kwam daarbij ongelukkig ten val, maar stond gewoon weer op. Hij hield niks ernstigs over aan de val. Hij was van plan de matinee zondagmiddag gewoon zelf te dirigeren, maar besloot op zondagochtend toch het concert over te laten aan zijn assistent Kerem Hasan (26). Hasan woonde afgelopen week alle repetities en uitvoeringen met Haitink bij en nam de last minute vervanging in de anderhalf uur durende symfonie zonder verdere repetitietijd voor zijn rekening. (NRC)