In beeld

De historische handdruk tussen Kim en Trump

De ontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump zal vooral de geschiedenisboeken ingaan als het moment van de historische handdruk. Nooit eerder schudden een Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse leider elkaar de hand. Na een privégesprek, een lunch en een wandeling werd een slotovereenkomst ondertekend. De historische top in beeld.
Een medewerker van het Capella Hotel in Singapore stofzuigt de plaats waar Trump en Kim elkaar later de hand zullen schudden.
Foto Jonathan Ernst / Reuters
Omstanders zwaaien naar de auto die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vervoert.
Foto Lynn Bo Bo / EPA
De twee leiders lopen elkaar tegemoet voor de historische handdruk in het Capella Hotel.
Foto Kevin Lim / AFP Photo
Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse leider elkaar de hand schudden. Alleen daarom wordt de top al als historisch bestempeld.
Foto Evan Vucci / AP Photo
Deze foto van de handdruk tussen Trump en Kim gaat de geschiedenis in.
Foto Jonathan Ernst / Reuters
In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul wordt uitgebreid stilgestaan bij de top in Singapore. Op tv-schermen in het hele land was de handdruk tussen de traditionele bondgenoot Trump en de oude aartsvijand Kim te zien.
Foto Yonhap/AFP Photo
Kim en Trump lopen na het fotomoment naar een privévertrek, waar de twee zich zo'n drie kwartier met hun vertalers terugtrekken.
Foto Saul Loeb / AFP Photo
Wat er tijdens de ontmoeting precies wordt besproken, is niet precies duidelijk. Een van de onderwerpen die de revue zou passeren was de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.
Foto Jonathan Ernst / Reuters
Trump en Kim spreken in vriendelijke bewoordingen over elkaar tijdens de top. Er is veel vlagvertoon, wat volgens critici vooral als overwinning voor Kim gezien kan worden: Noord-Korea en de Verenigde Staten spreken elkaar voor het oog van de buitenwereld als gelijken.
Foto Saul Loeb / AFP Photo
Tijdens de lunch schuiven ook Noord-Koreaanse partijprominenten en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan bij de twee leiders. Het gesprek wordt voortgezet met als afsluiter een ijsje van Häagen-Dasz.
Foto Saul Loeb / AFP Photo
Na de lunch worden de benen gestrekt in de binnentuin van het Capella. Na de korte wandeling kondigen de twee leiders aan een document te zullen ondertekenen. Wat er precies getekend wordt, maken ze daarbij niet bekend.
Foto Susan Walsh / AFP Photo
Trump en Kim onderweg naar het tekenmoment.
Foto Jonathan Ernst / Reuters
Ter afsluiting van hun ontmoeting tekenen Trump en Kim een gemeenschappelijke verklaring. Vooraf wordt de pen van Kim grondig geïnspecteerd en schoongeveegd door zijn entourage.
Foto Saul Loeb / AFP Photo
De inhoud van de verklaring wordt pas bekend op het moment dat Trump die naar de fotografen toedraait. In de tekst worden geen bindende afspraken gemaakt, maar wel een intentieverklaring afgegeven.
Foto Saul Loeb / AFP Photo
Met de ondertekende verklaringen onder de arm nemen Trump en Kim afscheid. Of de top een vervolg gaat krijgen is nog niet bekend. Trump zou Kim hebben uitgenodigd in het Witte Huis om verder te praten, het is nog niet zeker of de Noord-Koreaanse leider die uitnodiging aanneemt.
Foto Susan Walsh / AFP Photo