Brussel trekt flink meer geld uit voor grensbewaking EU

De Europese Commissie stelt voor het budget voor migratie en grensbewaking te verdriedubbelen. „Grotere uitdagingen vereisen grotere budgetten.”

Het geld is onder meer nodig om de bewaking van de Europese buitengrenzen te versterken.
Het geld is onder meer nodig om de bewaking van de Europese buitengrenzen te versterken. Foto Igor Kupljenik/EPA

De Europese Commissie stelt voor om de huidige EU-uitgaven voor migratie en grensbewaking te verdriedubbelen, van 13 miljard euro nu naar 34,9 miljard euro. Het geld is onder meer nodig om de bewaking van de Europese buitengrenzen te versterken, met 10.000 Europese grensbewakers, maar ook om EU-landen te ondersteunen bij de integratie van asielzoekers.

„Grotere uitdagingen vereisen grotere budgetten”, zei Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) dinsdag in Straatsburg bij de presentatie van het voorstel, dat onderdeel is van de eerstvolgende Europese meerjarenbegroting (2021-2027) en samenvalt met de crisis rondom migrantenschip Aquarius.

Lees ook: Italië voelt zich gesteund in harde lijn na Spaanse geste

Door de Italiaanse weigering om de drenkelingen op het schip toe te laten, is de discussie over een gemeenschappelijk Europees asielbeleid weer opgelaaid. Het lukt EU-landen maar niet om hierover een akkoord te bereiken. Guy Verhofstadt, leider van de Europese liberalen, dreigde dinsdag om EU-leiders voor de rechter te slepen „wegens nalatigheid” - het EU-verdrag biedt volgens hem die mogelijkheid.

Moreel op hellend vlak

Frans Timmermans, de tweede man van de Europese Commissie, trok ook van leer. „Denkt u echt dat het bouwen van muren en het weigeren van schepen tot oplossingen leidt?” Volgens Timmermans kan de EU moreel op een hellend vlak komen, door te marchanderen met mensenrechten en de rechtstaat. „Ik zeg niet dat iedereen die naar Europa wil, moet worden verwelkomd, maar ik zeg wel dat we een einde moeten maken aan het sterven op de Middellandse Zee.”

Van de 34,9 miljard euro uit het Commissievoorstel wordt ruim 10 miljard gestoken in een nieuw fonds voor asiel en migratie. Dat zou onder meer worden gebruikt voor het Europabreed stroomlijnen van asielregels, betere integratie van asielzoekers en een doelgerichter terugkeerbeleid voor wie afgewezen wordt. De besteding van het geld moet flexibeler worden dan nu het geval is, om beter op crisissituaties te kunnen inspelen. EASO, het Europese asielagentschap, krijgt er bijna een miljard euro bij.

Lees ook: VN stellen sancties in tegen mensenhandelaren in Libië

Fonds voor grensbewaking

Ruim 9 miljard euro gaat naar een nieuw fonds voor grensbewaking. Daaruit zullen onder meer nieuwe computerapparatuur, scanners en systemen voor automatische nummerbordherkenning worden gefinancierd. Zo’n 12 miljard euro gaat naar de recent in het leven geroepen Europese grens- en kustwacht. Nu bestaat die uit een pool van 1500 nationale, oproepbare grensbewakers. Wat de Commissie betreft verandert dit in een permanent corps van 10.000 Europese grensbewakers.

De Commissie laat nadrukkelijk weten dat het geld niet zal worden gebruikt voor het bouwen van hekken. „Ons werk is gericht op het waarborgen van behoorlijke controle van grenzen, niet op het sluiten ervan”, staat in een persbericht.