Brieven

Brieven 12/6/2018

Stemmen in Turkije

One man, two votes

Mooi verhaal in het opiniekatern van 9/6: Je leeft hier, niet in Turkije. Stem dan niet. Het panel van Meedenkers maakt zich vooral druk over het feit dat Turken die in Nederland op Erdogan stemmen niet de gevolgen van hun stemgedrag zullen ondervinden. Dat is een terechte kritiek. Maar mag ik daar een naar mijn idee minstens zo principieel bezwaar naast zetten? Als een Turk zowel voor het Turkse als het Nederlandse parlement stemt, is er letterlijk sprake van ‘one man, two votes’. Wat directer uitgedrukt: een Turk heeft mondiaal gezien twee maal zo veel invloed als ik. Daar sta ik dan met mijn ene stem! Mag ik alsjeblieft ook een land uitzoeken om een tweede stem uit te brengen?

Praktische auto’s

Vakjes waar niks in past

Bas van Putten heeft gelijk, in zijn artikel Doe mij er maar een mét laadruimte (9/6). De auto wordt ontdaan van alle praktische functies. Elke auto met een beetje ruimte in de cabine wordt volgestouwd met middenconsoles en armleuningen waar je niks aan hebt of opbergvakjes waar niks in past. Zelfs in de deurvakken past geen flesje water, en het dashboard moet vooral rond en glad zijn zodat je er niks op kunt leggen.

Ik hád een Citroën Picasso. Die heeft een dashboard waar je van alles op kon gooien, bekerhouders in de klep van het dashboardkastje en zijvakken waar een halveliterfles in past. Met één klik uitneembare stoelen waardoor er een geheel vlakke vloer ontstaat en lekker veel ruimte tussen de voorstoelen. In de nieuwe versie van de Picasso is die ruimte allemaal tenietgedaan door nodeloos aangebouwde klepjes, uitstulpingen en vooral overal héél veel plastic waar lucht achter zit. Ook zijn de stoelen niet meer uitneembaar en is de vlakke laadvloer verdwenen. Waarom toch? Omdat de ontwerper zelf niets meer vervoert, op vliegvakantie gaat, geen lange ritten maakt en dus vergeten is waarvoor een auto ooit ontworpen was, en daar ook dus niet meer naar terug verlangt. En ondertussen weet ik nog steeds niet wat ik nu moet kopen.

Kinderrechten

Boven de evenaar

In NRC stond een interessant overzicht van hoe het gesteld is met de kinderrechten in verschillende landen(‘Het kind wordt stelselmatig onderschat’, 8/6) . Boven een grafiek stond het kopje: ‘kind beter af boven de evenaar’. De tien landen die het beste presteren liggen inderdaad allemaal boven de evenaar. Maar van de tien slechtst presterende landen liggen er ook acht boven de evenaar. Eén land (Dem. Rep. Congo) ligt er deels boven en deels onder en slechts één land (Papoea-Nieuw-Guinea) ligt geheel onder de evenaar.

School shootings

Nuttig voor hulpdiensten

Graag wil ik begrip vragen van het publiek voor het houden van een school shooting-oefening in Hoogeveen (Onnodig angst zaaien, 8/6). Deze oefeningen zijn geen onnodige bangmakerij, ze zijn voor hulpdiensten zeer waardevol.

Vorig jaar kon ik deelnemen aan een terreuroefening in Dordrecht en ik heb daar veel van geleerd. Daardoor ben ik beter in staat mijn werk te doen bij een eventuele terreuraanslag.

Natuurlijk worden scenario’s geoefend waarvan ook de hulpdiensten hopen dat ze nooit in het echt zullen voorkomen.


officier van dienst Brandweer Dordrecht

Correcties/aanvullingen

Heineken

In GeenStijl is te koop, maar wie heeft nog interesse? (8/6, p. C2) staat dat bierbrouwer Heineken op GeenStijl adverteert. Een perswoordvoerder liet na publicatie weten dat het biermerk al geruime tijd geen advertenties meer op de site plaatst.

Meedenkers

In Het idee achter deze reeks (Opinie & Debat, 9/6, p. O5) stond dat Kiza Magendane in 2017 uit Congo naar Nederland kwam. Magendane kwam echter in 2007 naar Nederland.

Maxim Februari

In de rubriek Kwestie in Kaart over de voors- en tegens van burgerschapsles (Opinie & Debat, 9/6, p. 12) wordt de indruk gewekt dat Maxim Februari een voorstander van burgerschapslessen is. Dat is niet zo.