Bootmigranten Aquarius met Italiaanse boten naar Valencia

De Italiaanse autoriteiten weigeren de boot met 629 opvarende migranten te laten aanmeren. Eurocommissaris Frans Timmermans roept lidstaten op ‘daadkracht te laten zien’.

De Aquarius pikte het afgelopen weekend meer dan zeshonderd migranten op.
De Aquarius pikte het afgelopen weekend meer dan zeshonderd migranten op. Foto Tony Gentile/Reuters

De 629 bootmigranten die voor de kust van Italië vastzitten op het schip Aquarius, worden met drie Italiaanse boten naar Valencia gebracht. Dat heeft de Italiaanse kustwacht dinsdagochtend bekendgemaakt. Ook zullen de Italianen voedsel naar de boot brengen. De schepen zullen binnen drie a vier dagen in Spanje aankomen.

De Aquarius pikte afgelopen weekend honderden migranten in nood op voor de kust van Libië. De boot werd bij aankomst in Italië geweigerd door de Italiaanse autoriteiten. Verschillende noodhulporganisaties trokken aan de bel na de bekendmaking van de weigering. Aan boord zitten meer dan honderd minderjarigen en meerdere zwangere vrouwen. Het voedsel zou bijna op zijn.

Italië viert het Spaanse aanbod om het migrantenschip te ontvangen. Het land voelt zich gesteund in harde lijn na Spaanse geste.

Welkom in Valencia

Maandag boden verschillende Spaanse burgemeesters aan de migranten op te nemen. ‘s Middags maakte de Spaanse premier Sánchez bekend dat de bootvluchtelingen welkom zijn in Valencia. Tot nu toe was niet bekend hoe en of de migranten in de Spaanse stad terecht zouden komen. Dat is inmiddels bevestigd. Vanuit Valencia zullen de vluchtelingen vervolgens over opvangcentra in het land worden verdeeld.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Kustwacht #Italië: deel van bootmigranten Aquarius wordt overgenomen door schip kustwacht en marine. Dan gedrieën naar Valencia. Geschatte vaartijd vier dagen.

De weigering van Italië is in lijn met het gedachtegoed van de nieuwe regering van het land, dat immigratie wil inperken. Minister Salvini van Binnenlandse Zaken zei dat Italië vanaf nu “NEE zegt tegen mensenhandel en NEE zegt tegen de business van illegale immigratie”.

Verschillende Europese landen hebben afkeurend gereageerd op het besluit van de Italianen. De Europese Commissie riep Italië en Malta, dat de boot ook weigerde, op hulp te bieden aan de migranten.

Timmermans: lidstaten moeten samenwerken

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans reageerde dinsdag in het Europese Parlement op de kwestie. Volgens Timmermans, die sprak namens voorzitter Juncker, moeten de EU-lidstaten “hun lot in eigen handen nemen”. Volgens hem is de situatie in Italië een “geschikte mogelijkheid om politieke wil, daadkracht en eenheid te laten zien”.

Timmermans benadrukte tijdens zijn toespraak dat het tijd kost om belangrijke beslissingen te maken, maar dat de lidstaten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “We kunnen besluiten niet eeuwig voor ons uit blijven schuiven”, zei de vicevoorzitter.

Kan de EU een nieuwe vluchtelingencrisis aan? De voortekenen stellen niet gerust.

De vicevoorzitter reageert op kritiek van verschillende Europarlementariërs die de EU verwijten te weinig daadkracht te tonen in de migratiekwestie. Volgens de critici hebben EU-leiders geen “politieke wil” om tot een eerlijke verdeling van migranten en de bijkomende problemen te komen.

Sinds er in 2015 een miljoen vluchtelingen op ongecontroleerde wijze Europa binnenkwamen, wordt vergaderd over een Europees asielbeleid. Definitieve beslissingen zijn al meerdere keren uitgesteld. De belangrijkste vraag - in hoeverre moeten EU-landen elkaar helpen bij de opvang van asielzoekers - ligt nog steeds op tafel.