Trumpblog

Trump zegt te stoppen met scheiden migrantengezinnen

Welkom in een nieuw Trumpblog. Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Einde van dit blog

We stoppen met dit blog, en we zijn inmiddels al met een nieuw Trumpblog begonnen.

Hier kunt u de laatste ontwikkelingen volgen rondom het presidentschap van Donald Trump

Trump: we moeten families bij elkaar houden

President Trump gaat woensdag een zogeheten executive order ondertekenen die een einde maakt aan het controversiële beleid waarbij illegale migrantenkinderen bij de grens van hun ouders worden gescheiden. "We moeten families bij elkaar houden", zei hij tegen verslaggevers in het Witte Huis.

Het is niet duidelijk hoe het huidige beleid van 'nultolerantie' veranderd zal worden, waarbij illegale migranten die de Verenigde Staten binnenkomen worden vervolgd. Voorheen mochten ze het oordeel van de rechter in vrijheid afwachten. Door het aanscherpen van het beleid zijn inmiddels al meer dan tweeduizend kinderen gescheiden van hun ouders. Nu concludeert de president: "We willen veiligheid voor ons land, en tegelijkertijd willen we compassie. Ik ga iets ondertekenen wat daarvoor gaat zorgen."

De kwestie kwam door foto's en audio-opnames van huilende peuters die in kooien worden ondergebracht onder de aandacht en leidde niet alleen binnen de VS maar ook wereldwijd tot veel ophef. Democraten en Republikeinen spraken zich uit tegen het beleid van de president en zijn minister van Justitie Jeff Sessions.

Lees de NRC-reportage over de kwestie: Zo ziet Trumps anti-immigratiebeleid er in de praktijk uit

Trump claimde herhaaldelijk onterecht dat het de fout was van de Democraten, die nieuwe strengere immigratiewetgeving zouden tegenhouden, en dat hij - hoe verschrikkelijk de beelden ook waren - er niets aan kon doen. De vraag is wat met illegale families zal gebeuren als ze bij elkaar mogen blijven. Dat moet later bij het ondertekenen van het decreet duidelijk worden.

Trump wil 'ruimtemacht' opzetten

De Amerikaanse president Donald Trump wil de krijgsmacht uitbreiden met een zesde tak: de 'ruimtemacht'. Dat zei het staatshoofd maandag op een bijeenkomst in het Witte Huis, waarbij oud-astronaut Buzz Aldrin aanwezig was. Trump zou het Pentagon al de opdracht hebben gegeven voor het in leven roepen van de macht.

President Trump says he is directing @DeptofDefense and Pentagon "to immediately begin the process necessary to establish a Space Force as the sixth branch of the Armed Forces. That's a big statement. We are going the have the Air Force and the Space Force; separate but equal." pic.twitter.com/Qj6jUbdV2w

— CSPAN (@cspan) 18 juni 2018

Volgens Trump is de uitbreiding nodig vanwege de nationale veiligheid. Hij wil niet dat China en Rusland de VS overvleugelen op ruimtevaartgebied. Trump:

"Mijn regering is de Amerikaanse erfenis aan het heroveren als 's werelds grootste ruimtereizende natie. De essentie van het Amerikaanse karakter is het verkennen van nieuwe horizonten en het temmen van nieuwe grenzen."

Trump heeft flinke ambities geuit inzake het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Hij wil opnieuw bemande missies naar de maan sturen, wat in 1972 voor het laatst gebeurde. Ook wil hij astronauten naar Mars zenden.

Rutte en Trump spreken 2 juli over NAVO en handel

Premier Mark Rutte (VVD) zal tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump spreken over de NAVO, handel en veiligheid. Dat heeft het Witte Huis maandag laten weten. Het onderhoud vindt op 2 juli plaats.

Twitter avatar annaholligan anna holligan 🎙 Dutch prime minister Mark Rutte is heading over to visit Donal Trump at the White House. Trade, investment, defense & security on the agenda - v @ldnvic https://t.co/YLLtzq1ZTM

De twee leiders zullen gezamenlijke veiligheidsdoelen afstemmen inzake de NAVO. Zowel Nederland als de VS behoort tot de organisatie. Trump vindt dat andere lidstaten meer geld moeten bijdragen aan het militaire bondgenootschap, waarvoor nu nog Washington het leeuwendeel van de kosten ophoest. Rutte en Trump zullen daarnaast nog andere zaken bespreken, maar welke dat zijn werd niet genoemd in de persverklaring.

Lees ook: Rutte bezoekt op korte termijn president Trump

Volgens het Witte Huis ziet Trump ernaar uit de vriendschappelijke banden tussen de VS en Nederland, die "meer dan vier eeuwen teruggaan", opnieuw te bevestigen. Rutte, een voorstander van vrijhandel, zal zich vermoedelijk verzetten tegen de importtarieven die de VS recent hebben ingesteld tegen de Europese Unie.

Mensenrechtenraad VN: migratiebeleid VS 'onredelijk'

Hoge Commissaris Zeid Ra'ad al-Hussein van de VN Mensenrechtrenraad. Foto Denis Balibouse/Reuters

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties roept de Verenigde Staten op een einde te maken aan zijn “onredelijke” migratiebeleid. Dat zei de Hoge Commissaris van de raad Zeid Raád al-Hussein maandagochtend tijdens een vergadering:

“De gedachte dat een land ouders probeert af te schrikken door kinderen dergelijk leed toe te brengen is onredelijk. Ik roep de Verenigde Staten op om dit gedwongen scheiden van kinderen onmiddellijk te beëindigen.”

In de afgelopen zes weken werden er tweeduizend Mexicaanse kinderen gescheiden van hun ouders, zegt Al-Hussein.

'Catch and Release'

Dat komt door een aanscherping van de ‘Catch and Release’-regeling van de Amerikaanse immigratiedienst, ICE. Illegaal naar de VS reizen wordt onder de regering-Trump als een misdrijf gezien. Ouders worden daardoor niet langer afgevoerd naar opvangcentra, maar naar gevangenissen. Hun kinderen kunnen dan niet mee. Voorheen mochten asielbeslissingen van de rechter in vrijheid afgewacht worden.

Lees ook: In VS worden migrantengezinnen uiteengereten.

Volgens de Amerikaanse overheid gebeurt deze scheiding alleen bij vermoedens van kinderhandel of bedrog. In sommige gevallen wordt de ouder gedeporteerd, terwijl het kind nog in de Verenigde Staten bij een pleeggezin zit. First lady Melania Trump keurde het omstreden immigratiebeleid van Trump af, liet haar woordvoerder zondag weten:

"Mevrouw Trump haat het wanneer kinderen worden gescheiden van hun families en hoopt dat de politieke rivalen het eens worden over een hervorming van het immigratiebeleid".

Laura Bush, first lady van president George W. Bush, noemde het beleid van Trump In een opiniestuk in The Washington Post “immoreel”.

Twitter avatar laurawbush Laura Bush I live in a border state. I appreciate the need to enforce and protect our international boundaries, but this zero-tolerance policy is cruel. It is immoral. And it breaks my heart. https://t.co/he1uw1E96A

Melania Trump neemt het op voor kinderen van illegalen

Publieke optredens van de First Lady zijn zeldzaam en op gewaagde politieke uitspraken heeft niemand Melania Trump nog kunnen betrappen. Tot nu. Het voormalige fotomodel heeft zich gemengd in het politiek omstreden immigratiebeleid. De vrouw van president Trump heeft volgens haar woordvoerder gezegd dat ze niet langer wil dat kinderen worden gescheiden van hun ouders, meldt de Amerikaanse zender CNN.

"Mevrouw Trump haat het wanneer kinderen worden gescheiden van hun families en hoopt dat de politieke rivalen het eens worden over een hervorming van het immigratiebeleid".

In de afgelopen weken is er veel politieke discussie over de handelswijze van immigratiedienst ICE. Sinds oktober heeft de dienst honderden kinderen van hun ouders gescheiden om ze later te kunnen uitzetten. Onder de vorige president Barack Obama gold de ‘Catch and Release’-regel dat migrantengezinnen in vrijheid konden wachten op de beslissing van de rechter, president Trump heeft deze regeling aangescherpt.

Lees hier een analyse van NRC-redacteur Maartje Somers: In VS worden migrantengezinnen uiteengerukt

De oplossing is volgens president Trump heel simpel: de ‘Catch and Release’-regeling moet hervormd worden en daarvoor zijn tijdens de tussentijdse verkiezingen in november meer Republikeinse vertegenwoordigers nodig in het Huis van Afgevaardigden. Het is maar zeer de vraag of zijn vrouw ook zoveel geduld heeft.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Democrats can fix their forced family breakup at the Border by working with Republicans on new legislation, for a change! This is why we need more Republicans elected in November. Democrats are good at only three things, High Taxes, High Crime and Obstruction. Sad!

AP: Trump huurt oud-Cambridge Analytica personeel in voor herverkiezing 2020

Minstens vier oud-medewerkers van Cambridge Analytica werken mee aan Trumps herverkiezingscampagne in 2020. Dat meldt persbureau AP vrijdagavond op basis van eigen onderzoek.

De vier werken voor Data Propria, een bedrijf dat vergelijkbare diensten als Cambridge Analytica levert. Twee journalisten van het persbureau volgden Data Propria-directeur Matt Oczkowsi en hoorden hem in een openbare ruimte zeggen dat hij samenwerkt met de manager van Trumps herverkiezing, Brad Parscale. Oczkowski werkte voorheen voor Cambridge Analytica. Hij en Parscale ontkennen beiden de samenwerking.

Data Propria heeft dit jaar wel onderzoeken gedaan voor de Republikeinse partij, zegt Oczkowski. Naast Oczkowski werkt ook een hooggeplaatste datawetenschapper van Cambridge Analytica voor het nieuwe bedrijf. Een anonieme bron bevestigt aan AP dat Data Propria het werk van Cambridge Analytica in grote lijnen doorzet voor Trumps herverkiezingscampagne.

Cambridge Analytica

Cambridge Analytica kwam in maart onder vuur te liggen toen een klokkenluider onthulde dat het bedrijf data van tientallen miljoenen Facebookprofielen gebruikte om gerichter te adverteren.

Onder meer de verkiezingscampagne van Trump maakte gebruik van de diensten van het bedrijf, net als de Leave.EU-campagne in het Verenigde Koninkrijk.

Cambridge Analytica werd opgericht door conservatieve zakenman Robert Mercer en oud Trump-strateeg Steve Bannon en vroeg na alle ophef in mei faillissement aan.

Lees ook ons interview met de klokkenluider Christopher Wylie, die uit kon zoeken wat hij maar wilde.

Manafort alsnog de cel in

Paul Manafort gaat alsnog de cel in. Trumps voormalige campagnemanager mocht zijn strafproces eerst in de vrijheid van zijn eigen huis afwachten, maar een rechter trok dat huisarrest vrijdagmiddag in, meldt persbureau Reuters.

Manafort is één van de verdachten in het onderzoek van Robert Mueller naar banden tussen Trumps campagneteam en Rusland. Trump vergelijkt het onderzoek van Mueller met een heksenjacht. Manafort wordt onder meer verdacht van een samenzwering tegen de Verenigde Staten en witwassen.

Volgens het team van Mueller probeerden Manafort en Konstantin Kilimnik, een van diens medewerkers, een getuige te beïnvloeden. Manafort ontkent de beschuldigingen, maar de rechter trok zijn huisarrest toch in. Manafort probeerde eerder meermaals onder zijn huisarrest en GPS-tracker uit te komen. Zo bood hij ook tien miljoen dollar aan vastgoed als onderpand.

Rechter Amy Berman Jackson zei vrijdagmiddag tegen Manafort:

“Ik heb hier geen trek in, maar ik kan dit niet negeren. Je hebt het vertrouwen dat in je geplaatst is misbruikt.”

Manafort is de eerste campagnemedewerker van Trump die de cel in gaat door het onderzoek van Robert Mueller. De komende maanden starten twee strafprocessen tegen Manafort. Manafort wordt ook beschuldigd van geheime betalingen aan Europese oud-politici. Zij zouden in ruil daarvoor lobbyen voor de pro-Russische regering van de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

Lees ook: Aanklacht Mueller: Manafort betaalde Europese oud-politici.

VS komt met nieuwe importheffingen voor China

De Verenigde Staten gaan invoerheffingen op Chinese producten opleggen. Dat heeft president Trump vrijdag aangekondigd. Op honderden Chinese producten, met een totale waarde van 50 miljard dollar, komt een extra belasting van 25 procent. Volgens Trump is dat nodig omdat de Chinezen zich schuldig maken aan diefstal van intellectueel eigendom en andere oneerlijke handelspraktijken.

De importheffingen hingen al sinds april in de lucht. Volgens persbureau Bloomberg is sindsdien een aantal producten van de lijst geschrapt en zijn er geen nieuwe goederen bij gekomen.

China heeft volgens persbureau AP aangekondigd met tegenmaatregelen te komen. Bij de bekendmaking van zijn plannen zei Trump al dat die alleen maar zullen leiden tot méér invoerheffingen.

Lees meer over de heffingen: VS voeren importheffingen in op honderden Chinese producten

Trump haalt zijn gelijk over Comey

President Trump heeft de VS naar eigen zeggen "een grote dienst bewezen" door James Comey te ontslaan als FBI-directeur. Op Twitter schrijft hij dat de verguisde inlichtingenchef de geschiedenis in zal gaan "als verreweg de slechtste leider van de FBI".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The IG Report is a total disaster for Comey, his minions and sadly, the FBI. Comey will now officially go down as the worst leader, by far, in the history of the FBI. I did a great service to the people in firing him. Good Instincts. Christopher Wray will bring it proudly back!

De waakhond van het Amerikaanse ministerie van Justitie concludeerde in een rapport dat Comey fouten heeft gemaakt door vlak voor de presidentsverkiezingen het onderzoek naar de e-mailaffaire van Hillary Clinton weer te openen en te sluiten. Daarmee heeft de voormalig FBI-directeur volgens de waakhond protocollen verbroken.

Experts verwachtten al dat Trump de conclusies zou aanhalen als bewijs dat hij juist heeft gehandeld. Het ontslag van Comey wordt namelijk ook onderzocht door speciaal aanklager Robert Mueller. Die kijkt onder meer of de president de rechtsgang heeft gehinderd.

Overigens reageerde de president ook kritisch op conclusies van de waakhond over de e-mails van twee FBI-agenten die eerder onderdeel uitmaakten van het team van Mueller. Een van de agenten wekte daarin onder meer de indruk het presidentschap van Trump te willen stoppen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump FBI Agent Peter Strzok, who headed the Clinton & Russia investigations, texted to his lover Lisa Page, in the IG Report, that “we’ll stop” candidate Trump from becoming President. Doesn’t get any lower than that!

Justitie VS uit forse kritiek op Comey om e-mailaffaire

Voormalig FBI-baas James Comey. Foto Justin Tang/AP

De waakhond van het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft forse kritiek geuit op James Comey, het voormalige hoofd van veiligheidsdienst FBI. In een donderdag uitgegeven rapport schrijft de waakhond dat Comey een "ernstige beoordelingsfout" maakte in zijn omgang met de e-mailaffaire rond Hillary Clinton en daarmee FBI-protocollen brak.

Hoewel het handelen van de FBI-baas laakbaar was, probeerde hij volgens de waakhond niet de verkiezingen te beïnvloeden. Die verdenking bestond bij, onder anderen, sommige Democraten. Vlak voor de presidentsverkiezingen in 2016 maakte Comey namelijk bekend dat de FBI een nieuw onderzoek startte naar het gebruik van een privéserver voor e-mailverkeer door de Democratische kandidaat Hillary Clinton. Uiterst onhandig, aldus het donderdag verschenen rapport, maar niet politiek gemotiveerd.

Ook bekritiseert het Amerikaanse ministerie van Justitie Comey omdat hij in de zomer van juli 2016 eigenhandig aankondigde dat er geen strafrechtelijk onderzoek kwam naar de e-mailaffaire. Daarmee ging hij in de stoel zitten van Loretta Lynch, is de kritiek van de waakhond. Zij was toen minister van Justitie.

Comey is het niet met de kritiek eens, maar respecteert de bevindingen, reageerde hij donderdag volgens Reuters.

Lees ook: Het mysterie van de mail van Clinton

Pence tegen Republikeinse senator: niet alle militaire oefeningen opgeschort

Senator Cory Gardner uit Colorado. Foto: Alex Wong/AFP

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft dinsdag tegen een Republikeinse senator gezegd dat niet alle gezamenlijke legeroefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea zullen worden opgeschort. Dat zegt senator Cory Gardner uit Colorado op Twitter.

President Trump noemde de militaire oefeningen dinsdag in de persconferentie na zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore “provocerend” en “duur” en beloofde er de stekker uit te trekken: “Ik denk dat het ongepast is om zulke war games te houden.”

Twitter avatar SenCoryGardner Cory Gardner .@VP went on to say while this readiness training and exchanges will occur, war games will not 2/2 https://t.co/cc6jwRw8zG

.@VP was very clear: regular readiness training and training exchanges will continue. https://t.co/9tnKhqxnMz

— Cory Gardner (@SenCoryGardner) June 12, 2018

De aankondiging van Trump verbaasde analisten, omdat zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea altijd vasthielden aan de gezamenlijke militaire trainingen.

Het is onduidelijk of Zuid-Korea op de hoogte was van het besluit. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo praat donderdagochtend met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Volgens diens woordvoerder probeert Zuid-Korea nog steeds de exacte betekenis en bedoeling van Trumps uitspraken te ontcijferen, aldus persbureau AP.

Japan reageerde verontrust op het voornemen om de oefeningen te staken. De Japanse minister van Defensie Itsunori Onodera zei tegen het persbureau dat “de gezamenlijke oefeningen een belangrijke rol spelen in de veiligheid van Oost-Azië”.

Maar volgens de Republikeinse senator Gardner gaan regelmatige inzetbaarheidstrainingen en trainingsuitwisselingen onverminderd door. Pence zou dat tegen Gardner hebben gezegd toen die de vicepresident om meer details vroeg. De woordvoerder van Pence ontkent dit.

Twitter avatar VPComDir Jarrod Agen The Vice President did NOT say that military exercises will continue with South Korea. https://t.co/VenXdPNZ8l

Pence told Senate GOP that military exercises in Korea will continue, per Sen. Gardner

— Burgess Everett (@burgessev) June 12, 2018

De VS behielden hun militaire aanwezigheid in Zuid-Korea na het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953. De volgende grote oefeningen met tienduizenden militairen zijn gepland voor augustus, aldus het persbureau. Het Pentagon kon niet zeggen of deze oefening doorgaat.

Lees ook: de ontmoeting tussen Kim en Trump krijgt waarschijnlijk een vervolg.

Pompeo: doel van top met Noord-Korea onveranderd

Het doel van de Amerikanen tijdens de topontmoeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is onveranderd. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag op een persconferentie.

Volgens Pompeo nemen de Verenigde Staten alleen genoegen met de "volledige, verifieerbare en onomkeerbare nuclearisering". Als Kim dit niet accepteert, zullen sancties van kracht blijven en toenemen, benadrukte de bewindsman. Mocht Kim "de juiste stap zetten" door al zijn nucleaire wapens op te geven, zijn de Verenigde Staten bereid het land te helpen met het garanderen van veiligheid en het ontwikkelen van economische kansen.

Nucleaire club

Pompeo reageert met zijn uitspraken op kritiek dat de Verenigde Staten niet goed voorbereid zouden zijn op de top. Critici zeggen dat Kim helemaal niet van plan is zijn kernwapens op te geven. Noord-Korea heeft tot nu toe alleen toegezegd kernwapens volledig op te willen geven als alle kernmachten dat doen, waaronder de VS.

Volgens Pompeo zijn president Trump en zijn adviseurs "volledig voorbereid" op de top. De minister meent dat tijdens de ontmoeting "voor het allereerst" duidelijk zal worden wat Kims "echte intenties" zijn. Trump zei zondag dat dit Kims "enige kans" was.

De president van Zuid-Korea loofde maandag de "moed en het sterke leiderschap" van president Trump.

Twitter avatar JChengWSJ Jonathan Cheng Moon Jae-in to Donald Trump: "Tomorrow's historic U.S.-N. Korea summit is taking place entirely because of President Trump's courageous and strong leadership."

De persconferentie van Pompeo wordt uitgezonden in Singapore. Foto Jim lo Scalzo/EPA

Dagtaak in het Witte Huis: documenten aan elkaar puzzelen

Niet alle taken in het Witte Huis zijn even dankbaar. Voormalig medewerker Solomon Lartey, een man met meer dan dertig jaar ervaring in Washington, heeft de eerste vijf maanden na de beëdiging van Donald Trump zijn dagen gevuld met één taak: verscheurde papieren van de president weer aan elkaar puzzelen.

President Trump heeft namelijk de gewoonte om papieren waar hij klaar mee is, te verscheuren en op de grond te gooien. Volgens de zogeheten Presidential Records Act moeten echter alle documenten die een zittende president aanraakt bewaard blijven. Daarom aan Trumps assistenten de taak om de stukjes papier weer aan elkaar te plakken, “alsof het een puzzel is”, zo blijkt uit een artikel dat Politico afgelopen weekend publiceerde.

Van gekrabbel tot brieven van senatoren

De Amerikaanse president schijnt geen onderscheid te maken tussen de documenten die hij verscheurt. Lartey heeft met een rol doorzichtig plakband maandenlang alles weer aan elkaar gepuzzeld: van kranten waar Trump enkele woorden op krabbelde tot officiële uitnodigingen en brieven van senatoren.

Het Witte Huis heeft niet gereageerd op het artikel van Politico. Een van Larteys voormalige collega’s, Reginald Young jr., bevestigt het verhaal. “Are you serious?”, vroeg hij toen zijn leidinggevende hem de snippers papier overhandigde. “We verdienen meer dan 60.000 dollar per jaar, dan moeten we ons echt bezig houden met belangrijkere zaken.”

Zowel Lartey als Young werkt niet meer in het Witte Huis. De reden voor hun vertrek is voor beide mannen niet duidelijk, stellen ze in Politico. Volgens de krant hebben de mannen geen contact met Politico opgenomen "om gênante informatie over de president" te lekken, maar om te praten over hun vertrek.

Donald Trump ondertekent een wetsvoorstel. Foto Brendan Smialowski/AFP

Trump: er hangt opwinding in de lucht!

De Amerikaanse president Donald Trump sprak maandag met de premier van Singapore Lee Hsien Loong en noemde de ontmoeting "een ware eer". Het overleg met de premier vond plaats ter voorbereiding op de langverwachte top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Voorafgaand aan het gesprek met de premier leek Trump zeer uitgelaten. Hij twitterde:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Great to be in Singapore, excitement in the air!

Ook Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, toont zich op Twitter optimistisch en schrijft dat de VS blijven vasthouden aan de eis van volledige denuclearisering. Pompeo bezocht Noord-Korea de afgelopen maanden al twee keer.

Twitter avatar SecPompeo Secretary Pompeo Early pre-brief with my @StateDept team. Amb Kim meets with #DPRK today. We remain committed to the complete, verifiable, irreversible denuclearization of the Korean Peninsula https://t.co/ybtrMJuqK8

De ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un staat gepland op dinsdag 09.00 uur (03.00 uur Nederlandse tijd). Volgens persbureau Reuters spreken de twee leiders de eerste twee uur alleen met elkaar, in het gezelschap van tolken. Pas daarna worden ze bijgestaan door adviseurs.

Hoe onderhandelt Kim Jong-un? De familie Kim doet beloftes en gaat er met de buit vandoor

Welkom in een nieuw Trumpblog

Volg hier de laatste ontwikkelingen van 11 tot en met 17 juni rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumpblog van vorige week terug