Deskundigen adviseren tbs voor Michael P.

Michael P. gaf maandag in de rechtszaal toe Anne Faber vermoord te hebben: “Ik heb fouten gemaakt”.

Burgers en politie zochten dertien dagen naar Anne Faber.
Burgers en politie zochten dertien dagen naar Anne Faber. Foto Sem van der Wal/ANP

Michael P. heeft maandag in de rechtszaal toegegeven dat hij vorig jaar Anne Faber heeft verkracht en vermoord. Het was de eerste dag van de rechtszaak tegen de 28-jarige verdachte.

P. werd ondervraagd over wat er op 29 september 2017 is gebeurd. Volgens P. vond er een aanrijding plaats tussen hemzelf op de scooter en Faber, die op de fiets zat. Faber zou de politie hebben willen bellen waarna P. “flipte”. Hij trok een mes en dwong haar een bospad in te lopen, waarna hij haar verkrachtte.

NRC-redacteur Kim Bos was in de rechtszaal aanwezig maandag. Lees hier op Twitter terug wat er gezegd werd.

Na de verkrachting zou hij Faber hebben gedwongen achter op de scooter te gaan zitten. P. wilde haar in een bos in de buurt van vliegbasis Soesterberg achterlaten, zegt hij. Toen Faber hier om hulp riep, mogelijk omdat er een fietser in de buurt was, heeft P. haar met het mes om het leven gebracht, verklaarde hij. P. concludeerde dat hij “fout heeft gehandeld”, maar liet weinig emotie in de rechtszaal.

Reactie na de moord

Nadat Faber was overleden, heeft P. haar begraven in de buurt van Soesterberg, zei hij. Vervolgens groef hij een gat in Zeewolde, de plek waar Faber werd gevonden, en bracht hij haar lichaam hiernaartoe. Dit deed hij met de auto van zijn moeder, waarin bloedsporen zijn gevonden.

P. zei dat de periode na de moord “moeilijk” en “verschrikkelijk” was. Ook was hij bang gepakt te worden. Op 2 oktober, vier dagen na de verdwijning van Faber, hoorde P. dat hij vader wordt van een dochter. “Toen brak ik.” P. zegt suïcidaal te zijn en medicatie te ontvangen.

Vorige week werd bekend dat P. ook wordt verdacht van de mishandeling van drie medewerkers van het Pieter Baan Centrum (PBC), waar hij verbleef om een persoonlijkheidsonderzoek te ondergaan. Bij de worsteling heeft hij volgens het OM geschopt, geslagen en gebeten. Dat laatste ontkent P. maandag. Toen hij werd afgevoerd, zong hij I’ve had the time of my life.

Uit onderzoek in het PBC kwam P. als “zeer opvliegend” naar voren, verklaarde een psychiater van de kliniek in de rechtszaal. “Hij gedraagt zich normaal gesproken als een windvaantje dat met de stormen van maatschappelijk verkeer meewaait.”

Experts van het PBC zien bij P. kenmerken van borderline, een antisociale persoonlijkheidsstoornis en psychopathie. Als P. het misdrijf niet impulsief gepleegd heeft, is de kans dat hij nog eens de fout in gaat volgens hen groot. De deskundigen vinden dat P. in dat geval tbs met dwangverpleging moet krijgen.

Dinsdag strafeis

De nabestaanden van Faber krijgen dinsdag het woord in de rechtszaak, net als de verdediging van P. Het Openbaar Ministerie komt vervolgens met een strafeis.

De Utrechtse Anne Faber verdween op 29 september 2017 bij een fietstocht. Na de verdwijning werd bijna twee weken gezocht naar de 25-jarige student. Uiteindelijk trof de politie haar lichaam op 12 oktober aan in een bos in Zeewolde.

Volgens de vader van Anne Faber had Michael P. voor een eerdere veroordeling tbs moeten krijgen. Rechters zijn huiverig om tbs op te leggen.

De politie kwam Michael P. op het spoor door DNA-sporen op de eerder gevonden jas van Faber. Ook werden bloedsporen van Faber gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had. P. heeft na enkele dagen na de verdwijning van Faber bekend schuldig te zijn aan de moord en verkrachting.

Correctie (12 juni 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Michael P. 27 jaar is. Dat klopt niet. Hij is inmiddels 28. Hierboven is dat aangepast.