Vijf genomineerden voor de grootste Podiumprijs van Nederland

Podiumprijs Voor de tweede keer wordt dit jaar de Gieskes-Strijbis Podiumprijs uitgereikt. Er zijn vijf genomineerden, twee van hen gaan 60.000 euro winnen.

Scène uit de voorstelling ‘Role Model’ van theatermaker en choreograaf Nicole Beutler
Scène uit de voorstelling ‘Role Model’ van theatermaker en choreograaf Nicole Beutler Foto Anja Beutler

De vijf genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018 zijn choreograaf en theatermaker Nicole Beutler, drummer en componist Jens

Bouttery, theatercollectief Maatschappij Discordia, operaregisseur Miranda Lakerveld en storyproducers ROSE stories. Dat heeft de adviescommissie van de vorig jaar voor het eerst uitgereikte podiumprijs bekendgemaakt.

De adviescommissie roemt „de durf en vernieuwingsdrang” van alle vijf genomineerden. „Wat de genomineerden delen met elkaar is een onverschrokken en onderzoekende houding, waaruit voorstellingen ontstaan die vernieuwend repertoire opleveren, maar ook nieuw publiek aantrekken.”

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs gaat uit van het gelijknamige fonds, dat de financiële nalatenschap van wijlen de Rotterdamse zakenman Hennie Gieskes en echtgenote Diedi Gieskes-Strijbis beheert. De prijs is met een prijzengeld van tweemaal 60.000 euro de grootste podiumprijs van Nederland.

In aanmerking komen makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans.

Van het prijzengeld kunnen de winnaars „twee jaar voluit werken aan de verwezenlijking van hun eigen visie”, aldus het Gieskes-Strijbis Fonds. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of een project. De twee winnaars van 2018 worden op 26 juni bekendgemaakt.