Hip eten

Melissa Hemsley ontdekte ik toen ze samen met haar zus Jasmine debuteerde met Hemsley & Hemsley, een vrolijk kookboek vol mooie foto’s van de twee prachtige zussen en een behoorlijk originele kijk op gerechten. Zo was het bijvoorbeeld bij de Hemsley-zussen dat ik voor het eerst kennismaakte met ‘spaghetti van courgette’ en ‘rijst van bloemkool’.

Inmiddels kun je het zelfs in de grotere supermarkt vinden: van die bakken met gehakte bloemkool en slierten wortel. Ik heb het geprobeerd, hoor. Rijst maken van bloemkool om de koolhydraten te ontlopen en spaghetti van wortels om mezelf voor de gek te houden dat ik toch iets van pasta aan het eten was, maar dan gemaakt van groente en niet dikmakend.

Maar voor mij werkt het niet. De ervaring van een lekker grote kom pasta met zelfgemaakte saus kan niet vervangen worden door groente vermomd als pasta. Pasta is gemaakt van deeg en dat is nu de hele charme ervan. Soms zijn hokjes -al is het dan voor eten- helemaal niet zo gek.

De zusjes Hemsley hebben zich kennelijk losgemaakt van elkaar en nu heeft Melissa een eigen boek Eat Happy, feel good gerechten in 30 minuten.

Eat Happy is een typisch Hemsley boek: met stijlvolle foto’s van de auteur en de gerechten en recepten die heel erg van nu zijn, met veel gebruik van hipsteringrediënten als quinoa, ghee en kokosolie.

Nu vind ik mezelf best progressief, maar mijn keuken komt geen quinoa, of nog erger, chiazaad in. Ik waardeer heus het gebruik van quinoa in bijvoorbeeld een authentiek Peruaans gerecht, maar met die ‘superfood’-gekte - er zijn zelfs restaurants geheel gewijd aan de avocado, doe even normaal - heb ik helemaal niks.

Eten zou moeten gaan om plezier en genot, niet om een levensstijl waarmee je je afzet of onderscheidt van anderen zoals je dat met bijvoorbeeld kleding doet. Maar ik dwaal af, want dat plezier zit zeker in Eat Happy. Het zijn makkelijke en gezonde gerechten met toegankelijke ingrediënten en zelfs als je een superfood-aversie hebt, hoef je niet af te haken, want alle recepten zijn makkelijk aan de eigen smaak en de inhoud van je koelkast aan te passen.