Spanje

Demonstranten in Baskenland eisen referendum over onafhankelijkheid van de autonome regio

Tienduizenden Baskische demonstranten hebben zondag in Spanje een menselijke keten gevormd van zo’n 202 kilometer. Ze eisen een referendum om te stemmen over onafhankelijkheid van de autonome regio Baskenland.

De keten liep vanaf de populaire badplaats San Sebastián via het economische centrum Bilbao naar de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz. Het protest is opgezet door de actiegroep Gure Esku Dago (In Onze Eigen Handen). Demonstranten toonden spandoeken van de actiegroep en Baskische vlaggen.

Op beeld is te zien dat zondag ook de Catalaanse vlag werd getoond. De deelregio probeerde zich vorig jaar tevergeefs af te scheiden van Spanje na een door Madrid verboden referendum. De regioregering van Catalonië werd door de voormalig premier Rajoy opgeheven en meerdere Catalaanse leiders zitten nog altijd vast.

Het is daarom niet waarschijnlijk dat een referendum over de toekomst van het Baskenland – dat al meer autonomie heeft dan andere Spaanse regio’s – er daadwerkelijk komt. Ook wijzen peilingen er vooralsnog niet op dat een meerderheid van de bevolking voor onafhankelijkheid is. (NRC)