Selectie Biënnale: kunstenaars tegenover Mondriaan Fonds

Conflict Drie kunstenaars die zijn afgewezen voor de Biënnale van Venetië hebben een klacht ingediend bij het Mondriaan Fonds. Zij willen dat hun werk opnieuw wordt beoordeeld.

Het Nederlands paviljoen op het terrein van de Biënnale van Venetië. Foto Daria Scagliola
Het Nederlands paviljoen op het terrein van de Biënnale van Venetië. Foto Daria Scagliola

De drie afgewezen kandidaten van de shortlist voor de Biënnale van Venetië hebben bij het Mondriaan Fonds bezwaar aangetekend tegen de gang van zaken. Zij vinden dat de inzending voor 2019 na de uitverkiezing ervan „wezenlijk van karakter is veranderd”. Daarom willen ze dat een onafhankelijke commissie de drie andere plannen van de shortlist „opnieuw beoordeelt”.

Dat schrijven de drie in een brief aan het Mondriaan Fonds, die in handen is van NRC. Aanleiding is de controverse die half mei ontstond toen bleek dat de weduwe van kunstenaar Stanley Brouwn (1935-2017) haar medewerking aan de inzending weigerde. Die zou bestaan uit werk van haar overleden man en twee andere kunstenaars, Remy Jungerman (1959) en Iris Kensmil (1970). Besloten werd om de inzending toch door te laten gaan, waarbij de fysieke afwezigheid van Brouwns werk zou gelden „als inspiratiebron”.

‘Overtreden regels’

De drie afgewezen kunstenaars, die anoniem willen blijven, hebben hier verscheidene bezwaren tegen. De belangrijkste is dat de curator kennelijk „niet nauw heeft samengewerkt met de kunstenaar”, in dit geval diens weduwe. Andere regels die volgens de drie zijn overtreden: kunstenaars die al eerder een solo-expositie hadden op de Biënnale , mogen niet opnieuw meedoen (Stanley Brouwn had een solo-expo op de biënnale van 1982); het uitverkozen plan is aangepast na de geldende deadline; er stonden dit jaar vier kandidaten op de shortlist in plaats van de gebruikelijke drie, wat de kansen per geselecteerde kandidaat verkleinde.

Verder in gesprek

Het Mondriaan Fonds heeft, net als de afgewezen kunstenaars, een advocatenbureau in de arm genomen. Dat heeft op 6 juni een antwoord gestuurd. Alleen het laatste bezwaar – over de vier kandidaten op de shortlist in plaats van drie – is volgens de advocaat van het Fonds gegrond. „Hoewel het Fonds begrip heeft voor het standpunt van uw cliënten, is het niet overtuigd van de gegrondheid van uw klachten en is het niet voornemens zijn besluit in dezen te wijzigen.”

Mogelijk volgt deze week nog een gesprek tussen alle direct betrokkenen.