Referendum donorwet komt er niet

Het lukt niet de benodigde 300.000 handtekeningen te halen. Initiatiefnemer GeenPeil sluit vannacht de tekenapplicatie.

Iemand flyert op straat voor het referendum op 6 juni.
Iemand flyert op straat voor het referendum op 6 juni. Foto David van Dam/ANP

Er komt geen raadgevend referendum over de donorwet, zegt initiatiefnemer Bart Nijman van weblog GeenStijl. Nijman stelt dat de 300.000 handtekeningen die nodig zijn, niet gehaald gaan worden.

Maandag rond 16.15 uur stonden er 117.699 handtekeningen op de teller, meldt persbureau ANP. “We hebben het geprobeerd, en het is niet gelukt”, schrijft Nijman. Vorige week woensdag werd al duidelijk dat het lastig zou worden genoeg handtekeningen bij elkaar te sprokkelen. GeenPeil, het platform waarop de referendumcampagne werd gecoördineerd, zegt dat het de tekenapplicatie voor het referendum vannacht zal sluiten.

Zonder tegenspraak wordt de donorwet in 2020 van kracht. Lees hier wat de wet voor u betekent.

De voorstanders van het referendum hebben formeel tot donderdag de tijd. Door de tekenapplicatie te sluiten brengen de initiatiefnemers vervroegd een eind aan de actie. De eerste drempel van 10.000 handtekeningen werd begin mei nog ruimschoots gehaald.

Race tegen de klok

Het was de laatste kans voor een raadgevend referendum in Nederland. In februari stemde de Tweede Kamer voor afschaffing van de volksraadpleging. Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) heeft het referendum “niet [...] gebracht wat ervan werd verwacht”. Ook zou het verwarring stichten onder de kiezers, doordat de uitslag van de referenda niet bindend is.

Of er een referendum zou komen, was een race tegen de klok. Als het raadgevend referendum was afgeschaft voordat er genoeg handtekeningen zouden zijn, waren de inspanningen van GeenPeil vergeefs geweest. Later deze maand stemt de Eerste Kamer over het afschaffen van het referendum. De stemming stond eerst vóór de deadline van het donorreferendum gepland maar werd verplaatst.

GeenPeil wist in 2016 wel met succes het Oekraïne-referendum af te dwingen. Toen stemde 61 procent tegen het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne.

Waarom tekenden mensen niet? Lees ook: Donorreferendum heeft een ‘lubachje’ nodig