Geweigerde migrantenboot mag aanleggen in Spanje

De reddingsboot Aquarius werd geweigerd door Italiaanse autoriteiten. Op de boot zitten meer dan zeshonderd migranten.

Migranten worden gered door medewerkers van de Aquarius.
Migranten worden gered door medewerkers van de Aquarius. Foto Karpov/Reuters

De reddingsboot die zondag en maandag werd geweigerd door de Italiaanse autoriteiten, mag aanleggen in Valencia. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez maandag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP.

Op de Aquarius zitten 629 bootmigranten die dit weekend voor de kust van Libië uit de Middellandse Zee werden gered. Onder hen zijn meer dan honderd minderjarigen zonder begeleiding en meerdere zwangere vrouwen. Het voedsel aan boord zou bijna op zijn. Sánchez heeft een verklaring uitgebracht over zijn keuze. Volgens hem moet Spanje ingrijpen om mensenlevens te redden.

“Het is onze plicht om een humanitaire catastrofe te voorkomen en een veilige haven te bieden aan deze mensen.”

Door de boot te weigeren zet Italië de discussie over migratie op scherp. Italië tart EU met migrantenboot.

Nieuwe regering

De Italiaanse weigering het schip van hulporganisatie SOS Mediterranée toe te laten is in lijn met het gedachtengoed van de nieuwe regering van het land. Minister Salvini van Binnenlandse Zaken zei dat Italië vanaf nu “nee zegt tegen mensenhandel en tegen de business van illegale immigratie”.

Het besluit kwam op kritiek te staan van noodhulporganisaties. Verschillende kuststeden hebben aangeboden de migranten op te nemen. Burgemeester Ada Colau van Barcelona zei dat haar stad “klaarstond om levens te redden”.

Twitter avatar AdaColau Ada Colau Grazie sindaco. Anche Barcellona è pronta per salvare vite. Gli stati europei devono organizzarsi per accogliere o altrimenti sarà tutta l’Europa a naufragare https://t.co/PRCuOEMO8z

Ook reddingsboot SEA-WATCH 3 mag niet aanmeren in Italië, zei minister Salvini van Binnenlandse Zaken.