Brieven

Brieven nrc.next 11/6/2018

Domus Magnus

Parmantig Latijn

Je kon er natuurlijk op wachten dat het mis zou gaan bij de zorgorganisatie Domus Magnus. Want de organisatie die zichzelf deze parmantige Latijnse naam gaf heeft kennelijk niet de moeite genomen om te controleren of de vormen wel correct waren. Ach het is Latijn, daarin gaan zo’n beetje alle woorden op -us uit, denk maar aan Harry Potter. Helaas, het moet magna zijn. De inspectie had gewaarschuwd kunnen zijn.

In de trein

Staan is doodnormaal

Het openbaar vervoer wordt dagelijks door duizenden mensen gebruikt. Het is dan ook doodnormaal dat je af en toe moet staan (Kopen van treinkaartje geeft geen recht op zitplek, 6/6). Je betaalt niet zoals in een vliegtuig voor de stoel, je betaalt voor de reis. Het doel van de NS is dan ook om reizigers op een veilige manier van A naar B te vervoeren.

Ergens is het staan in de trein zelfs goed voor de samenleving. Er zijn tal van mensen die opstaan voor ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Jonge en gezonde mensen blijven dus staan. Door sociale media is het persoonlijke contact sterk verminderd. In plaats van zitten in de trein terwijl je alleen maar op je telefoon zit en je je niet bewust bent van degene die naast je zit, kun je beter staan en een gesprek starten. Je kunt immers minder makkelijk op je telefoon terwijl je staat. Heb je problemen met het staan? Zorg ervoor dat je niet reist in de spitsuren.

NPO

Tel ik niet meer mee?

Goed nieuws in het artikel Grote schoonmaak op NPO 1, 2 en 3 (6/6): Hilversum I wordt voor jonge mensen (20-49 jaar), Hilversum II voor kijkers van middelbare leeftijd (50-65) en Hilversum III voor de jeugd (tot 34). Als 80-plusser kan ik mijn tv dus van de hand doen. Of genieten van een mooi programma op Eén, Canvas, Arte, BBC, ARD, ZDF of WDR? Dat gaat zeker lukken. Maar toch, is het de Hilversummers ontgaan dat de bevolking vergrijst, dat er steeds meer senioren boven de 65 in ons land leven die ook weleens naar een Nederlands tv-programma willen kijken? Of tellen die niet meer mee?

Correcties/aanvullingen

Hoogste percentage

In de tabel bij het artikel Vasten, halal eten en vaker bidden (8/6, p. 3) is bij het item ‘ziet zichzelf als moslim’ de verkeerde kolom gemarkeerd. 95 procent van de Somalische Nederlanders ziet zichzelf als moslim, tegenover 94 procent van de Marokkaanse. Het eerste percentage had als hoogste moeten worden gemarkeerd.

Kees van Kooten

In Zeg je ‘normá-liter’ of ‘norma-líter’? (8/6, p. C16), staat het typetje F. Jacobse van Kees van Kooten vermeld. Dit moet Harry van Klingelen, ‘ambulant reprentant’, zijn.

China-Noord-Korea

In Aan Chinese grens staan ze klaar om met Kim handel te drijven (8/6, p. 12-13) stond ‘Schattingen over de waarde van die mineralen lopen op tot wel 10 miljard dollar’. Dit moet zijn: 10.000 miljard.

Baudet

De kop boven het artikel Nederland bestaat over vijftig jaar niet meer (7/6, p. 6) had moeten luiden: ‘Als trend doorzet is Nederland over vijftig jaar een soort Egypte’.

In de factcheck zelf stond dat in het jaar 2068 naar verwachting 68 procent van de Nederlandse bevolking autochtoon zal zijn. Daar had moeten staan dat in het jaar 2060 naar verwachting 66 procent van de Nederlandse bevolking autochtoon zal zijn.

Lisa Verhoeven

In het artikel Te veel leraren, te weinig scholen (7/6, p. 9) stond in het fotobijschrift dat het meisje links op de foto Alexandra Wezenaar is. Het gaat om de eveneens geïnterviewde Lisa Verhoeven.