Recensie

Recensie

Waarom deze foto van de G7 nu al iconisch is

Wat zien we hier? Is het juffrouw Merkel die schooljongen Donald terechtwijst? Of koning Trump die als enige zit, omringd door smekelingen? De G7 mag dan zijn mislukt, het beeld was zeer geslaagd.

De foto gemaakt tijdens de G7-top in Canada. Met Angela Merkel als de bedrogen vrouw die verhaal komt halen, dominant naar voren leunend.
De foto gemaakt tijdens de G7-top in Canada. Met Angela Merkel als de bedrogen vrouw die verhaal komt halen, dominant naar voren leunend. Foto Jesco Denzel / EPA

Het is maar een momentopname, maar wat een dramatische kracht spreekt er uit de foto van de G7 in Canada die sinds zaterdagavond de wereld over gaat. Het is wereldpolitiek in actie. En dat op een moment waarop de wereldorde van de afgelopen zeventig jaar wankelt, en de twijfels groeien over de houdbaarheid van de band tussen Amerika en zijn bondgenoten.

De foto is gemaakt door Jesco Denzel, officieel fotograaf van de Duitse regering (en dit jaar winnaar van de World Press Photo in de categorie Hedendaagse Kwesties, met een serie uit Lagos). De G7-foto werd zaterdagavond Europese tijd per tweet de wereld ingestuurd door de woordvoerder van bondskanselier Merkel – en meteen op sociale media als indrukwekkend beeld herkend en massaal verspreid.

Het tafereel oogt als een klassiek dynamisch groepsportret uit de zeventiende-eeuwse schilderkunst, of een scène uit een opera. Met Angela Merkel als de bedrogen vrouw die verhaal komt halen, dominant naar voren leunend. Haar tegenspeler in dit confronterende duet, president Trump, zit defensief met zijn armen over elkaar en zwijgt. De Japanse premier Shinzo Abe kijkt vorsend toe. De Britse premier May komt er nauwelijks aan te pas.

Hoogspanningslijn Merkel-Trump

Wie beter kijkt, ziet dat de hoogspanningslijn Merkel-Trump wordt gekruist door een ander duet. Schuin achter Trump staat zijn veiligheidsadviseur, John Bolton, en hij is aan het woord. Als het een opera van een hedendaagse Verdi of Wagner zou zijn, zou de belangrijke rol van dit slechts schijnbaar tweederangs personage niet toevallig zijn benadrukt met z’n forse snor en, in een zee van blauwe pakken, de enige knalrode powertie. Op deze man moeten we letten!

Bolton is niet met Merkel in gesprek, maar met Macron. Er gebeurt van alles tegelijk, het is nogal chaotisch – muzikaal zou het enorm spannend zijn, politiek niet minder.

Bekijk hier het beeld vanuit verschillende hoeken:

De kracht van het beeld blijkt ook uit de veelheid van interpretaties die mogelijk zijn. Merkels woordvoerder zag er ongetwijfeld een mooie propagandacoup in: de bondskanselier die namens de anderen opstaat tegen de man die afspraken, verdragen en bondgenootschappen aan zijn laars lapt. Dus 1-0 voor Duitsland, of Europa, of de rest van de wereld.

Of toch niet? Later twitterde ook Trumps adviseur Bolton de foto rond, met een tekst die benadrukt dat Trump hier standvastig weigert om weer eens een keer op een G7 op te treden als geldschieter voor de rest van de wereld. „De president maakte vandaag duidelijk: dat doen we niet meer.”

Volg de laatste ontwikkelingen van de G7-top in ons liveblog.

Andere hoek, ander beeld

Nog complexer wordt het allemaal als je de beelden bekijkt die de fotografen van andere regeringsleiders verspreidden: Macron druk gesticulerend als middelpunt van de aandacht – en van de macht, zo is de suggestie. Of Trump sprekend, zowel met zijn stem als zijn handen, terwijl iedereen aandachtig luistert naar hem, de enige die zit, als een onbetwiste koning tussen de voor hem staande smekelingen.

Het beeld verspreid door (medewerkers van) regeringsleiders. De tekst loopt door na de tweets.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron #G7Charlevoix, deuxième jour : une nouvelle étape est franchie.
Après une longue journée de travail et de dialogue très direct, nous recherchons activement un accord ambitieux. https://t.co/tBy2ZUg2v8
Twitter avatar GiuseppeConteIT GiuseppeConte Seconda giornata qui al #G7 in Canada dove sto continuando a lavorare per rappresentare e difendere gli interessi degli italiani. Ecco un breve aggiornamento dal #G7Charlevoix: https://t.co/sGXpHhFPFt https://t.co/bPQACttkkU
Twitter avatar PressSec Sarah Sanders .@POTUS meets with world leaders and negotiates on Trade, Iran, and National Security. #G72018 #BTS https://t.co/OobyyDswNP

Al binnen enkele uren was de iconische status van de foto zo gegroeid dat er speelse bijschriften bij gemaakt werden (‘Zijn lunchbox. Waar heb je Shinzo’s lunchbox verstopt?’) of beeldvariaties (het tafeltje waar Merkel op leunt getransformeerd tot de tafel van Da Vinci’s Laatste Avondmaal, met de discipelen eromheen). De G7 mag deze keer zijn mislukt, qua beeld was de top zelden zo geslaagd.