In beeld

De (kleur)rijke WK-geschiedenis in vijftien foto’s

Het wereldkampioenschap voetbal in Rusland is de eenentwintigste editie van het toernooi. Uruguay was in 1930 de eerste gastheer (en wereldkampioen). In al die jaren waren er talloze gedenkwaardige momenten. De fotoredactie van NRC selecteerde er vijftien.

Johan Cruijff schiet op 3 juli 1974, in het Westfalenstadion in Dortmund, Nederland naar de WK-finale. Zijn vliegende treffer, uit een voorzet van Ruud Krol, bezegelt het lot van drievoudig wereldkampioen Brazilië.
Foto AP
De eerste en enige wereldtitel van Engeland wordt gewonnen in eigen land. Op 30 juli 1966 gaat aanvoerder Bobby Moore op Wembley op de schouders met de Jules Rimet-trofee, na de finale tegen West-Duitsland (4-2 na verlenging).
Foto AP
Een dag na het behalen van de wereldtitel maakt de Franse ploeg op maandag 13 juli 1998 een rijtoer door Parijs.
Foto Gael Cornier/AP
De Italianen brengen bij het WK in Frankrijk de fascistische groet. Het is 19 juni 1938, de dag waarop Italië - na een 4-2 zege op Hongarije - voor de tweede keer op rij wereldkampioen wordt.
Foto AP
De beroemdste kopstoot in de sportgeschiedenis is zojuist uitgedeeld, in de WK-finale op 9 juli 2006 in Berlijn. Zinedine Zidane (links) wordt op zijn daad aangesproken door de Italiaanse aanvoerder Fabio Cannavaro. Slachtoffer Marco Materazzi is, met pijn aan zijn borst, erbij gaan liggen.
Foto Jasper Juinen/AP
'Het wonder van Bern' is in de maak. Helmut Rahn (midden, met wit shirt) heeft West-Duitsland op 2-2 gebracht in de finale tegen het wonderelftal van Hongarije. Rahn zou ook de 3-2 scoren en van 4 juli 1954 een historische datum in de (West-)Duitse geschiedenis maken.
Foto AP
Algerijnse supporters laten op 25 juni 1982 geldbiljetten zien na afloop van West-Duitsland-Oostenrijk (1-0). Dit duel zou de geschiedenis ingaan als 'Het bedrog van Gijon'; beide teams gaan met dit resultaat door naar de volgende ronde, ten koste van Algerije.
Foto AP
Robin van Persie kopt zich tegen wereldkampioen Spanje naar eeuwige roem op 13 juni 2014 in de Braziliaanse stad Salvador. Zijn gelijkmaker leidde de 5-1 overwinning van Nederland in.
Foto Christophe Ena/AP
Het Centenario-stadion in Montevideo is op 30 juli 1930 het decor voor de allereerste WK-finale. Gastland Uruguay wint voor 93.000 toeschouwers met 4-2 van Argentinië.
Foto AP
Ook de tweede finale van het Nederlands elftal gaat verloren. Op 25 juni 1978 is Argentinië, met WK-topscorer Mario Kempes (rechts), in Buenos Aires met 3-1 te sterk voor Oranje.
Foto AP
Paul Gascoigne is ontroostbaar op 4 juli 1990 na de halve finale tegen West-Duitsland. Engeland verloor in Turijn na strafschoppen.
Foto Roberto Pfeil/AP
De wereld juicht op 29 juni 1958 mee met de 17-jarige Pelé (links), die huilt van geluk na de finale tegen Zweden (5-2).
Foto AP
De Uruguayaan Luis Suarez (rechts) heeft op 24 juni 2014 pijn aan zijn gebit. Niet zo vreemd, hij heeft even hiervoor op het WK in Brazilië zijn tanden in de schouder van tegenstander Giorgio Chiellini gezet. De overtreding op de Italiaan levert Suarez een schorsing van negen interlands op en vier maanden uitsluiting van al het voetbal.
Foto Ricardo Mazalan/AP
Een van de grootste verrassingen in de voetbalhistorie vindt plaats tijdens het WK van 1950 in Brazilië: de amateurs uit de VS verslaan de profs uit Engeland met 1-0 in Belo Horizonte door een doelpunt van Joe Gaetjens. De matchwinner ging na afloop op de schouders.
Foto AP
Aanvoerder Carlos Alberto schiet op 21 juni 1970 het vierde Braziliaanse doelpunt binnen in de finale tegen Italië. De 4-1 overwinning in Mexico-City levert Brazilië, na 1958 en 1962, de derde wereldtitel én de Jules Rimet-trofee op. Er komt in 1974 een nieuwe wereldbeker.
Foto AP