Wijn waar de zon in schijnt

Slecht weer betekent meestal duurdere wijn. Harold Hamersma heeft nog wel een tip.

Prats & Symington: Post Scriptum de Chryseia, 2016. Douro, Portugal. 19,95 euro; wijnkring.nl
Prats & Symington: Post Scriptum de Chryseia, 2016. Douro, Portugal. 19,95 euro; wijnkring.nl

Nu moet u niet denken dat wij de enigen waren die eind mei te maken hadden met overvloedige regenval, bombardementen met hagel en onweersbuien van de buitencategorie. In Frankrijk en Portugal zorgde code oranje voor grote schade aan rood, wit en rosé. In Champagne werd binnen een dag 3 procent van het totale wijngaardareaal vernield, goed voor 8 miljoen flessen met een waarde van 125 miljoen euro. Een woordvoerder sprak overigens niet zozeer zijn zorgen uit over het extreme weer (dat komt daar wel vaker voor) maar over het feit dat het zo vroeg in het groeiseizoen was. „De hagelschade was enorm omdat de wijnranken net in bloei stonden. Bloesem is veel kwetsbaarder dan knoppen of druiven.”

Ook in Bordeaux was het raak. Op 26 mei vernielde hagel binnen een kwartier 3.700 hectare in Haut-Médoc, Entre-Deux-Mers, Bourg en Blaye. Nog eens 3.400 hectare liep zware schade op. In de Dourovallei in Portugal was er vooral zware regenval. Binnen drie uur werd er lokaal 80 millimeter genoteerd, een dubbele hoeveelheid van wat er de afgelopen dertig jaar gemiddeld in de hele maand mei viel. Het toonaangevende huis Fladgate (Floodgate was nu toepasselijker geweest) zag een van hun vlaggenschepen, Quinta de Junco, water maken: 80 procent van de wijngaard werd getroffen, 120.000 liter wijn moet als verloren worden beschouwd.

Buurtgenoot Symington Family Estates liep vergelijkbare schade op bij Quinta das Netas, waar bijzonder wit wordt geproduceerd. Zo belandt ook de wijndrinker van de regen in de drup: er hangen prijsstijgingen in de lucht. Het is code rood voor wie nog voor een aantrekkelijk prijsje Douro wenst. Van laatstgenoemde producent proefde ik Prats & Symington 2016, Post Scriptum de Chryseia. Rood en zwart fruit, fluwelen handschoen, zachte hand, minty touch. Wijn waar de Portugese zon in schijnt.