Verdachte moord op 14-jarig meisje terug in Duitsland

De 20-jarige Ali B. vluchtte na de moord met valse papieren naar Noord-Irak. Daar werd hij vrijdag opgepakt.

Mensen staan op de plek waar de 14-jarige Susanne Feldman is gevonden. Zij verdween op 22 mei, haar lichaam werd afgelopen woensdag gevonden.
Mensen staan op de plek waar de 14-jarige Susanne Feldman is gevonden. Zij verdween op 22 mei, haar lichaam werd afgelopen woensdag gevonden. Foto Boris Roessler/AFP

De 20-jarige Iraakse asielzoeker die ervan wordt verdacht het 14-jarige Duitse meisje Susanna te hebben verkracht en vermoord, is terug in Duitsland om daar te worden berecht. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter. De man was na het misdrijf met zijn familie teruggekeerd naar Irak. Daar werd hij op verzoek van de Duitse politie door de Koerdische autoriteiten opgepakt en uitgeleverd.

De veiligheidsdiensten in Irak maakten zaterdag bekend dat een 20-jarige verdachte de moord op het Duitse meisje heeft bekend. Ali B. ontvluchtte Duitsland met zijn ouders en vijf broers en zussen naar het noorden van Irak. Ze hadden onder een valse naam tickets geboekt en reisden met tijdelijke reispapieren.

Langs het spoor

De 20-jarige verdachte arriveerde in 2015 als vluchteling in Duitsland. Zijn asielaanvraag werd afgewezen en hij was nog in afwachting van zijn hoger beroep. B. was een bekende van de Duitse politie. Hij wordt ook verdacht van het verkrachten van een 11-jarig meisje en hij was betrokken bij een vechtpartij.

Het slachtoffer, Susanne Feldmann, verdween op 22 mei. De politie startte pas een week later een formeel onderzoek naar de zaak. Een tip van een 13-jarige asielzoeker leidde woensdag naar het lichaam van het Duitse meisje. Ze lag begraven langs een spoorlijn in de Duitse stad Wiesbaden.

Correctie (10 juli 2019): In een eerdere versie van dit bericht was de achternaam van Susanne Feldmann geschreven als ‘Feldman’.