Noord/ZuidLijn

‘Vaker overstappen is extra hindernis, maar je bent sneller op je bestemming ’

D-Day”, noemt wethouder verkeer en vervoer Sharon Dijksma (PvdA) de openingsdag van de Noord/Zuidlijn op 22 juli. „Er zullen dingen misgaan”, voorspelde ze dinsdag in debatcentrum De Balie tijdens een bijeenkomst over de nieuwe metrolijn die van Amsterdam-Noord naar Zuid zal lopen.

Ook waarschuwde Dijksma, net een week in functie, reizigers voor veranderingen in het Amsterdamse OV-netwerk. „Er gaat meer veranderen dan u lief is”, zei Dijksma tegen het publiek. Negen van de in totaal vijftien tramlijnen krijgen een nieuwe route en enkele lijnen verdwijnen. De reistijden zullen korter zijn, maar men moet met de nieuwe dienstregeling, die ingaat tijdens de opening van de Noord/Zuidlijn, vaker overstappen. „In de beleving van de gemiddelde reiziger is dat toch een hindernis”, meent Dijksma. „Het wordt anders dan het was.” (NRC)